Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© El ja tradicional vermut literari de la llibreria Punt de Llibre va congregar escriptors, editors i polítics a la rambla d'Aragó.
ÓSCAR MIRÓNTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Foto de família dels autors de l'editorial Pagès amb autoritats.
ÓSCAR MIRÓNTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Firmes i rialles amb els autors de 'Lo Diccionari'. Al fons, els 'Assasins de Ponent'.
ÓSCAR MIRÓNFa anys que s’ha aparcat la polèmica, potser perquè és una batalla perduda. Els anomenats autors mediàtics són els reis del mambo per Sant Jordi. aquest diumenge no va ser una excepció. Xavier Bosch va arrasar amb Nosaltres dos. A totes les llibreries de les comarques de Lleida consultades per aquest diari va ser l’autor més venut. Rosa de cendra de Pilar Rahola li va trepitjar els talons i Rafel Nadal també va fer podi amb La senyora Stendhal.
Però més enllà d’aquests títols i de Patria, de Fernando Aramburu en castellà, no va ser un any de best-sellers, sinó que les vendes van estar més repartides que en altres ocasions. Pel que respecta als autors de les comarques de Lleida, que cada vegada compten amb un públic més fidel, el panorama va ser molt negre i no precisament perquè faltessin els lectors.
Emili Bayo, que l’any passat es va posar el públic a la butxaca amb Puta pasta, va repetir com a autor més venut amb la seua primera novel·la en castellà, Tan tuyo como tu muerte. Va ser el gran absent del matí, ja que firmava a Barcelona, però a la tarda va gaudir d’un bany de masses amb aquesta novel·la policíaca protagonitzada per Abel Claramunt, un policia sentenciat a mort per una malaltia, que troba la manera de redimir-se salvant una persona desapareguda, “una víctima que no és tal”.
També es va atipar de firmar Ramon Usall. El 2008 va donar vida al detectiu privat Rafel Rovira, del qual ara ha publicat una nova entrega, que el porta del carrer Cavallers al maig francès, d’aquí el títol: Seixanta-vuit. Una professora lleidatana de francès que va ser plantada a l’altar a Saint-Germain de Pres dècades enrere li demana a Rovira que busqui el seu antic nòvio. Usall també forma part de l’elenc dels Assassins de Ponent, una dotzena d’autors instigats a matar en terres lleidatanes per Ramona Solé. La Llotja, l’Arnau de Vilanova, l’estació d’autobusos, la Seu Vella... no queda ni un pam de ciutat en el qual no hi hagi un assassinat per resoldre.
La sorpresa –a mitges– va ser constatar que el fenomen de Lo Diccionari Lleidatà continua tan viu com sempre. “Tinc els tres llibres”, assegurava un lector que esperava torn per a la signatura de llibres. Que el d’aquest any sigui una reedició –encara que revisada i ampliada– no va desanimar ningú. Afededéu!
1. Nosaltres dos Xavier Bosch (Columna)
2. Rosa de cendra Pilar Rahola (Columna)
3. La senyora Stendhal Rafel Nadal (Columna)
4. Els vells amics Sílvia Soler (Columna)
5. Quan arriba la penombra Jaume Cabré (Proa)
1. Patria Fernando Aramburu (Tusquets)
2. Todo esto te daré Dolores Redondo (Planeta)
3. El monarca de las sombras Javier Cercas (Random House)
4. El laberinto de los espíritus Carlos Ruiz Zafón (Planeta)
5. Tierra de Campos David Trueba (Anagrama)