SEGRE

PATRIMONI

Unes obres treuen a la llum pintures barroques al temple de Butsènit

Se’n desconeixia l’existència i serien del segle XVIII || La Generalitat les està estudiant

De moment s’han trobat pintures en dos capelles.

De moment s’han trobat pintures en dos capelles.AYUNTAMIENTO DE MONTGAI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església parroquial de Butsènit d’Urgell, pertanyent a Montgai, ha revelat una grata sorpresa als veïns i feligresos. I és que el que inicialment estava previst que fos una simple pintada per arreglar l’interior del temple ha posat al descobert pintures murals d’època barroca, tot sembla indicar que datades del segle XVIII.

Un equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat va visitar recentment l’església per valorar la importància patrimonial de les troballes. En aquest sentit, Pere Rovira, especialista en pintura mural del Centre de Restauració, va assegurar aquest dimecres a SEGRE que, “tot i que encara s’han d’estudiar amb deteniment, es tracta d’unes pintures molt interessants”. Rovira va assenyalar que “tot està per confirmar”, però es pot aventurar una primera data, concretament l’any 1751, “perquè està clarament escrita en unes de les primeres pintures que van sortir a la llum”. A partir d’ara, segons l’expert, toca “analitzar, estudiar un probable projecte de restauració de cara al futur, etcètera”.

Rovira va assenyalar que la pintura barroca és habitual “perquè a Catalunya s’ha pintat sempre” i perquè “en l’època barroca és quan es van tornar a decorar les esglésies”. Tanmateix, amb el pas del temps i els canvis en els gustos decoratius dins dels temples, “se n’havien perdut moltes”. És per aquest motiu que resulta curiós trobar exemples en tan bon estat, perquè no sempre es conserven tan bé com les pintures que poden contemplar-se avui dia a Butsènit, segons va explicar Rovira. “De moment, no sabem quina serà l’extensió total que es conserva, cal mirar molt encara”, va matisar ja que fins ara les pintures s’han trobat en dos de les capelles de l’església.

Així mateix, Rovira es mostra convençut que, si s’investigués, es trobarien nombrosos exemples de pintura barroca, especialment a la zona del bisbat d’Urgell. “Actualment aquest tipus de pintura està apareixent en moltes esglésies i resultarà interessant analitzar-les i recuperar-les”, va assenyalar Rovira.

De moment s’han trobat pintures en dos capelles.

De moment s’han trobat pintures en dos capelles.AYUNTAMIENTO DE MONTGAI

tracking