SEGRE

PATRIMONI

El Morera celebra el centenari amb la vista a la nova seu

Presenten el llibre ‘El Museu d’Art Jaume Morera’ de Jesús Navarro i Esther Solé

Vidal Vidal, Eulàlia Pagès, Àngel Ros, Jusèp Boya, Jesús Navarro i Esther Solé, ahir en la presentació.

Vidal Vidal, Eulàlia Pagès, Àngel Ros, Jusèp Boya, Jesús Navarro i Esther Solé, ahir en la presentació.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Cent anys en un museu fan volar perquè un museu és l’expressió més perfecta d’una societat que estima la cultura.” Amb aquestes paraules, Jusèp Boya, el director general de Patrimoni de la Generalitat, enaltia aquest dijous el Museu Morera de Lleida durant la presentació del llibre El Museu d’Art Jaume Morera. 100 esdeveniments que han marcat la seva història (Pagès Ed.) al saló de plens de la Paeria. Obra dels historiadors Jesús Navarro (director de l’equipament) i Esther Solé, commemora el centenari de la pinacoteca, que es va complir el passat 11 de maig, coincidint amb les Festes de Maig. En aquest sentit, Boya va recordar que el Morera compta “amb una de les col·leccions de més projecció nacional”.

El volum, profusament il·lustrat tant amb obres del seu fons com amb imatges històriques, repassa la història de l’equipament posant èmfasi en cent esdeveniments rellevants de la seua trajectòria, la qual cosa implica que pugui llegir-se, en paraules de Vidal Vidal, director de la col·lecció La Gramalla, “com una novel·la, perquè es pot seguir com l’aventura d’un museu que va començar en un antic hospital per acabar en una antiga audiència”.

I és que la futura adequació de l’antiga Audiència com a seu definitiva del que serà el Museu d’Art de Lleida, 100 anys després de la seua inauguració, va ser molt present durant tot l’acte. De fet, l’alcalde, Àngel Ros, va recordar que en el pròxim ple (el 26 de maig) s’aprovarà el projecte d’adequació i al juny s’iniciarà la licitació. Al seu torn, l’editora Eulàlia Pagès va celebrar que la presentació coincidís amb el Dia dels Museus perquè el Morera “ha estat un testimoni privilegiat del pas del temps i del creixement de la ciutat de Lleida”.

Durant l’acte, Solé va repassar la història del museu des dels seus orígens amb l’Exposició General d’Art del 1912 fins als anys vuitanta, fent especial èmfasi en les diferents seus per les quals s’ha vist obligat a peregrinar el centre. Li va prendre el relleu Navarro, que es va centrar en l’última etapa i en la renovació de la institució des de l’arribada de la democràcia fins a l’actualitat.

En aquest sentit, va aprofitar per recordar “la importància d’aquest moment centenari per aconseguir un edifici a l’altura del que es mereix”. També va desitjar que sigui “un projecte assumit per la ciutat i un element necessari per completar la visió de la història del nostre art”.

tracking