SEGRE

PATRIMONI

Els amos de castells demanen més reconeixement i ajuts

L’associació Monumenta de propietaris, d’aniversari al Castell del Remei

L’acte del 25è aniversari de Monumenta es va celebrar ahir als cellers del Castell del Remei.

L’acte del 25è aniversari de Monumenta es va celebrar ahir als cellers del Castell del Remei.XAVI FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trencar amb l’estereotip que associa els amos de castells amb gent de la noblesa i d’alt nivell adquisitiu. Aquest és un dels objectius de l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya (Monumenta), que aquest dimecres es va reunir al Castell del Remei per celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari amb una visita als cellers i diverses xarrades, en el marc d’una gira commemorativa que ja els ha portat per Tarragona i Girona.

“No som senyors feudals megarics que no fem res”, va assenyalar el president de Monumenta, Xavier Gimeno. “La majoria dels nostres socis, tret d’algunes excepcions, són famílies que han heretat un patrimoni dels seus avantpassats i que treballen com poden per intentar conservar-lo.” L’associació, formada bàsicament per propietaris privats, compta amb 160 socis a Catalunya (uns 200 edificis), dels quals una dotzena són a les comarques de Lleida (com el Castell del Remei, el de Florejacs, la Torre de Barta, el de les Sitges o el de Ribelles).

El repte de l’entitat, que compta entre els seus associats amb La Caixa i Núñez i Navarro, és proporcionar eines per ajudar-los a conservar les fortaleses i facilitar assessorament jurídic per a la transmissió del llegat familiar. “Aquests edificis són part de la nostra història i la nostra tasca també és la de posar en relleu el seu treball conservacionista.” L’entitat també pretén actuar com a lobby davant de l’administració per modificar les lleis i la fiscalitat, com ara l’exempció de l’IBI als edificis catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El manteniment, un problema Els propietaris asseguren que el principal problema en el dia a dia dels seus edificis és el manteniment. “Sempre estàs fent obres i les despeses són molt elevades perquè les dimensions són enormes”, va assegurar un. Per la seua banda, Mireia González, dels cellers del Castell del Remei, va assegurar que “la millor opció per lluitar contra els alts costos és unir-nos [a Monumenta]. Davant de problemes comuns, solucions comunes”, va dir. Un dels projectes imminents dels cellers és enjardinar l’entorn del castell per evitar el trànsit de vehicles.

tracking