SEGRE

POLÍTICA CULTURAL POLÈMICA

L'illa de la discòrdia

El projecte del Parc de les Arts de Lleida enfronta l’equip de govern de la Paeria amb una plataforma de veïns del barri de Camp d’Esports || Un solar de 17.000 metres quadrats que s’urbanitzaria amb elements artístics a canvi de cedir un terç del terreny a mans privades

Firma de Sorigué i Paeria.

Firma de Sorigué i Paeria.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot just aprovar-se el concurs públic per al Parc de les Arts en el ple municipal del passat 28 d’abril, un grup de veïns del barri de Camp d’Esports es va mobilitzar per intentar impedir que el projecte prosperi. La seua idea és clara: “El terreny és públic i de titularitat pública i els equipaments que s’han de fer han de ser també públics a disposició del públic.”

La plataforma veïnal, denominada El Parc és Nostre, lamenta “la privatització d’una tercera part del solar per edificar-hi un centre sanitari privat”, fruit d’un concurs públic “fet a mida”. ERC, CUP i PDeCAT han reclamat paralitzar el projecte i obrir un procés participatiu perquè els veïns opinin. Des de la Paeria es diu que “la plataforma veïnal podrà presentar les seues al·legacions i propostes pertinents i podrà participar activament en la definició del projecte que es presenti al concurs i en la decisió final”. El Grup Sorigué, que els veïns creuen que és darrere de la idea, va afirmar que està desvinculat del projecte inicial de la Paeria i que, en qualsevol cas, estudiarà si es presenta al concurs públic

Però a la Paeria els números no li sortien. Per aquesta raó, aquell projecte es va transformar i, el 22 de maig del 2015, just dos dies abans de les últimes eleccions municipals, Paeria i Fundació Sorigué van firmar un conveni de col·laboració per crear aquest Parc de les Arts, un jardí amb elements artístics compatibles amb l’ús de l’espai públic. Però aquest nou projecte només tenia títol i es va quedar en això, guardat en un calaix. Dos anys després, la Paeria l’ha reactivat amb una iniciativa que ha revoltat molts veïns de la zona: urbanitzar el solar com un gran jardí amb elements artístics a canvi de cedir-ne durant cinquanta anys un terç a mans privades mitjançant un concurs públic.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, reconeix que no és l’ideal, però “en l’actual conjuntura econòmica és el més realista”. El concurs, aprovat en el ple municipal de l’abril, ha creat molta polèmica. Un bon nombre de veïns s’han agrupat en un plataforma cívica –enfrontada a l’associació de veïns del barri– per intentar retirar el projecte perquè consideren que es deixarà a mans privades part d’un solar que ha de ser cent per cent públic.

La Paeria cediria un terç del terreny durant 50 anys al guanyador del concurs a canvi d’urbanitzar el Parc

Els grups municipals d’ERC, CUP i PDeCAT han mostrat el seu suport a la plataforma veïnal i han reclamat paralitzar el projecte i posar en marxa un procés participatiu perquè siguin els veïns els que decideixin sobre aquest controvertit Parc de les Arts.

Firma de Sorigué i Paeria.

Firma de Sorigué i Paeria.ÓSCAR MIRÓN

Firma de Sorigué i Paeria.

Firma de Sorigué i Paeria.ÓSCAR MIRÓN

tracking