SEGRE

MÚSICA

El Festival dels Pirineus, amb 49 concerts, 32 a Lleida

El cor de Namur, el violinista Enrico Onofri i la soprano Núria Rial || El Cor de la Generalitat valenciana, convidat de luxe

L’alcalde de Riner, la directora de l’IEI i el director del Femap.

L’alcalde de Riner, la directora de l’IEI i el director del Femap.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb un total de 49 concerts i 34 municipis participants, 18 dels quals a les comarques de Lleida, el Festival de Música Antiga dels Pirineus (Femap) es consolida com l’esdeveniment més gran d’aquest gènere a Europa. L’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir aquest dilluns la presentació a Lleida de la setena edició d’aquest certamen, que s’inaugurarà el pròxim 1 de juliol al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell i que es desenvoluparà fins al 27 d’agost.

Com ja va avançar SEGRE, l’espectacle inaugural combinarà aquest any la música i la dansa inspirades en el Llibre Vermell de Montserrat, del segle XIV, a càrrec del Cor Francesc Valls, el conjunt Magister Petrus i l’Esbart Dansaire de Rubí, recuperant el vestuari que va dissenyar especialment el dramaturg, escenògraf i figurinista Fabià Puigserver fa 30 anys per a una primera versió d’aquest muntatge, ara actualitzat.

Entre altres estrelles musicals destacades de la pròxima edició que actuaran en municipis lleidatans, el director del festival, Josep Maria Dutrèn, va citar el Choer de Chambre de la ciutat belga de Namur; el conjunt de música medieval Capella de Ministrers; l’Imaginarium Ensemble, dirigit pel violinista Enrico Onofri, un dels grups destacats especialistes en el barroc; i l’Accademia del Piacere, amb la cantant Núria Rial al capdavant, la soprano catalana més internacional dedicada a les músiques històriques.

També serà destacable la presència del Cor de la Generalitat valenciana, que surt en comptadíssimes ocasions del Palau de les Arts de la capital del Túria, on és la formació coral titular. Dutrèn va explicar en aquest sentit que València serà la comunitat convidada al festival, amb un quinzena de concerts amb protagonistes valencians.

La directora de l’IEI, Montse Macià, va remarcar que “el Femap també multiplica la marca Pirineu i difon el patrimoni arquitectònic i històric dels municipis participants”. Entre aquests, el de Riner, que acollirà un concert a la Casa Gran del Miracle. L’alcalde, Joan Solà, va assenyalar que “gràcies al festival els petits municipis del Pirineu poden disfrutar de música de qualitat”.

Les claus

  • Concerts. De l’1 de juliol a 28 d’agost, amb 49 concerts en 34 municipis, sis més que l’any passat i 450.000 euros de pressupost. A les comarques de Lleida participen 5 municipis del Pallars Sobirà, 5 del Jussà, 3 de l’Alt Urgell, 2 de l’Alta Ribagorça i 2 del Solsonès i 1 d’Aran.
  • Activitats paral·leles. Un total de 35 visites guiades al patrimoni històric dels municipis participants, incloses a l’entrada: des de la catedral de la Seu, Sant Climent de Taüll i el Castell de Mur fins a la central hidroelèctrica subterrània de Tavascan i la Presó Museu Camí de la Llibertat de Sort.
  • Femap Gastrofilm. Projecció d’El silenci abans de Bach, de Pere Portabella, amb degustació de productes de proximitat a la Seu, Organyà, Sort, la Pobla de Segur i Tremp.
  • Femap Social. Tallers musicals en residències d’atenció a gent gran, malalts mentals o amb diversitat funcional. 
tracking