SEGRE

Entrevista a Evru, artista

«Tinc més idees que temps material per fer-les»

Evru, artCieMist, creador de 'Dongda. La gran campana'

Unes 500 persones van anar a la gala, acabada amb un sopar.

Unes 500 persones van anar a la gala, acabada amb un sopar.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, va tornar a fer aquest dissabte honor al seu nom amb la festa inaugural de ‘Dongda. La Gran Campana’, l’última incorporació escultòrica a aquest museu a l’aire lliure enmig d’oliveres i vinyes imaginat per l’artista Josep Guinovart i fet realitat per Sara Balasch i Joan Bové. L’artista escollit aquest any va ser el barceloní Evru, amb obres en equipaments com el MoMA de Nova York o el Pompidou de París. Va conèixer la Vinya i se’n va enamorar.

Es defineix com a ArtCieMist, suma d’artista, científic i místic i aquest dissabte es va convertir en el protagonista de la festa de l’Any 7 de la Vinya dels Artistes, del celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles. No en va, la seua obra, Dongda. La Gran Campana, acompanya des d’ara Esclat (2016), de Frederic Amat; Emmarcant el somni: diàleg (2015), d’Assumpció Mateu; Signatures número 1 (2014), de Susana Solano; Cap de Bou (2013), en honor a Joan Brossa; La llum (inclinada) sobre la terra (2012), d’Esteve Casanoves; La sargantaneta (2011), de Carles Santos i, el gènesi, Orgue de camp (2010), de Josep Guinovart.

Evru va nàixer com Albert Porta (fins al 1968), més tard va ser Zush (del 1968 al 2001) i va renàixer el 2001 com Evru (Evrugo Mental State). Té un estat, un llenguatge i un alfabet propi que estan perfectament reflectits en aquesta campana de 300 quilos de bronze i que aquest dissabte també van poder conèixer els assistents.

Com va conèixer la Vinya i què li va inspirar quan va passejar per allà?

La vaig conèixer a través de l’artista Frederic Amat i em va semblar una cosa fantàstica. Era museu a l’aire lliure entre vinyes i oliveres i de seguida vaig pensar que m’encantaria tenir una peça allà. A més, crec que d’alguna forma aquesta creativitat també es transmet al vi que produeix aquest celler.

Per què ‘Dongda’?

És una campana de bronze recoberta de protuberàncies com si fos un arxipèlag, en la qual en cada petit nucli hi ha gravada una lletra de l’alfabet evrugi, inventat per mi, i el conjunt d’illes compon tot el meu alfabet. Vaig pensar que penjada d’un arbre quedaria fantàstica, perquè en un lloc petit o més tancat fa massa soroll.

Què representa?

Les campanes són per anunciar coses, i aquesta té una cara com en estat d’èxtasi, de plaer. Vaig pensar que si la col·locàvem aquí, al tocar-la donarà bones vibracions a tota la vinya i, d’alguna forma, a tot l’univers i al món, per l’anomenat efecte papallona. Encara que no ho sentis, t’arribaran les bones vibracions.

Està col·locada estratègicament?

Sí que l’hem instal·lat una mica amagada perquè es pugui tocar però que no sigui invasiva. És una fruita més dins d’un bosc.

Com s’inspira Evru?

És difícil d’explicar, però fa anys que vaig dir que quan em desperto, ja les arrugues dels llençols del llit m’inspiren a crear. La inspiració és una cosa molt abstracta, però al meu cap hi ha més idees que temps material de fer-les. Ara no treballo, acumulo idees per després materialitzar-les.

Vostè es defineix com un creador que barreja art, ciència i mística. Com s’aconsegueix?

Crec que tothom és creatiu. Per exemple, quan cuines has de saber de ciència per no barrejar l’oli amb l’aigua i que no t’exploti. Si volem fer una truita, volem que sigui la millor del món, i ja li posem el nostre esperit, la nostra ànima i creativitat: un dia li posarem julivert, un altre dia potser no, etcètera. D’alguna forma tots tenim aquesta trilogia d’esperit, tècnica i creativitat.

Festa a la Vinya dels Artistes amb més 500 persones per donar la benvinguda a la peça Unes 500 persones es van citar aquest dissabte a la festa de l’Any 7 de la Vinya dels Artistes, en la qual Sara Jové va exercir de mestra de cerimònies, en un acte que va comptar amb Salvador Puig, director de l’Incavi, entre altres personalitats. Una vegada Evru va haver revelat l’ànima de Dongda amb el so de la campana de fons, els assistents van poder gaudir d’un sopar a l’aire lliure entre vinyes, amb música de campanes tibetanes de fons. El DJ Fernando Lagreca va animar el final de la nit.

Unes 500 persones van anar a la gala, acabada amb un sopar.

Unes 500 persones van anar a la gala, acabada amb un sopar.SEGRE

tracking