SEGRE

LITIGI

Aragó vol entrar al Museu amb la policia per confiscar l'art de Sixena

La DGA va sol·licitar aquet dimecres a la jutge de primera instància i instrucció d’Osca poder accedir dilluns a l’equipament lleidatà per confiscar l’art de Sixena || A Lleida, sense plans per al trasllat

Un visitant contemplant les tres caixes sepulcrals del Museu de Lleida reclamades per Aragó.

Un visitant contemplant les tres caixes sepulcrals del Museu de Lleida reclamades per Aragó.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern aragonès va presentar aquest dimecres davant del jutjat de primera instància i instrucció d’Osca un escrit en el qual instava la jutge que dicti una interlocutòria que autoritzi l’entrada al Museu de Lleida dilluns vinent, dia 31 de juliol, per procedir a la confiscació judicial i posterior trasllat de les quaranta-quatre obres de l’equipament lleidatà al monestir de Sixena, d’on són originàries les peces.

La petició va ser tramitada l’endemà que acabés el termini fixat (25 de juliol) per la titular del jutjat perquè Catalunya entregués un pla de trasllat de l’art. En el seu lloc, el mateix dimarts 25 de juliol, el Govern li va remetre un escrit argumentat els motius pels quals no podia fer-ho, que aquest dimecres mateix va ser desestimat (vegeu el desglossament).

Tanmateix, dilluns que ve és, segons la mateixa interlocutòria, quan el Govern català ha d’entregar aquestes peces, amb la qual cosa, en cas que durant el dia 31 tècnics i policia judicial aragonesa anesin al Museu, ho farien quan encara no hauria expirat el temps. D’altra banda, el mes d’agost és pràcticament inhàbil en l’àmbit judicial.

Cultura reitera que no es planteja el trasllat ni la presència de la Policia Judicial al Museu

En l’escrit, la DGA indica que la Generalitat no va presentar dimarts el pla de trasllat, incomplint el requeriment judicial, i destaca que és “més que evident” que tampoc entregarà els béns en la data límit fixada. Per tant, sol·licita que en l’esmentada data –i prèvia interlocutòria judicial que ho determini a l’empara de l’article 701.1 de la llei d’Enjudiciament Civil (LEC)– autoritzi l’entrada al Museu de Lleida “amb l’auxili de les forces i cossos de seguretat de l’Estat o qualsevol altra mesura que la jutge estimi necessària per garantir l’execució de la sentencia”.

La DGA demana al jutjat que doni curs a aquesta petició a fi d’evitar l’incompliment en l’entrega dels béns, “sens perjudici que es dedueixi l’oportú testimoni a les autoritats competents per l’evident responsabilitat penal d’aquests”.

Dimarts, el portaveu del Govern, Jordi Turull, va ser contundent després del consell executiu a l’afirmar que “no és procedent” entregar l’art en aquest moment, perquè els experts coincideixen a afirmar que el monestir de Sixena no reuneix “els requisits” ni les “condicions idònies”.

Segons fonts del departament de Cultura, el Govern no es planteja la possibilitat ni d’entregar les obres, ni que la Policia Judicial accedeixi al Museu, amb la qual cosa no s’ha ordenat cap preparatiu per al seu trasllat. I és que, arribat el cas, les obres haurien de ser transportades amb les mesures de conservació i de seguretat pertinents. Per la seua part, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va advocar per “deixar treballar la justícia”.

Reaccions

  • La jutge desestima l’escrit que el Govern va presentar dimarts. La titular del jutjat de primera instància i instrucció d’Osca no es va fer esperar i aquest dimecres mateix va respondre a l’escrit que li va remetre la Generalitat dimarts argumentant que no podia entregar les 44 peces del Museu de Lleida perquè el seu “posseïdor immediat” és el Consorci del Museu de Lleida. En la seua providència, la magistrada afirma que aquest argument “ja va ser íntegrament desestimat per decret de data 16/1/17, havent d’estar- se al ja resolt per interlocutòria de data 27/6/17” i aclarit posteriorment el dia 29. Aquesta providència pot impugnar-se amb un recurs de reposició en el termini de cinc dies davant d’aquest mateix tribunal.

La Plataforma es mobilitzarà si el Museu pateix una intervenció La Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida es mobilitzarà “de manera immediata” en cas de produir-se alguna intervenció al Museu de Lleida. Així ho va afirmar el seu portaveu, Xavier Quinquillà, sobre l’escrit presentat aquest dimecres per la jutge a la DGA sol·licitant entrar dilluns a l’equipament lleidatà. “Ara bé, estarem atents, però només actuarem si realment passa alguna cosa”, va assegurar abans d’afegir que serà un acte que inclourà “les entitats, les institucions i la societat civil”. “No busquem provocacions” va assegurar, amb referència a la recent visita de la plataforma Sijena Sí! al Museu de Lleida.

tracking