SEGRE

MÚSICA

Lleida homenatja Enric Granados

Aquest dijous es commemorava el 150è aniversari del naixement del músic i compositor lleidatà || Una ofrena floral, música i el descobriment d’un tòtem turístic a la llar on va nàixer

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida va commemorar aquest dijous el 150è aniversari del naixement del músic i compositor lleidatà Enric Granados, una efemèride que també van celebrar ciutats com Cervera, en aquest cas amb un concert emmarcat dins del Festival Internacional de Música (vegeu el desglossament dret).

Així, a la capital del Segrià, ciutat natal del pianista i compositor de peces com l’òpera Goyescas, va tenir lloc un acte d’homenatge davant l’escultura Lleida a Enric Granados, instal·lada als jardins del turó de la Seu Vella, que va consistir en una ofrena floral i una petita interpretació musical. Posteriorment, el reconeixement es va traslladar a la seua casa natal (vegeu el desglossament esquerre).

L’acte, presidit per l’alcalde, Àngel Ros, va comptar amb la presència del nét del músic, anomenat també Enric Granados, entre altres familiars. Ros va assegurar que, durant aquests dos anys de celebració de l’Any Granados, el músic lleidatà “s’ha convertit en ambaixador cultural de la ciutat, transmetent al món la seua música, així com la resta de la música i la cultura que s’origina a Lleida”.

Per la seua part, Granados va agrair el treball que s’havia fet des de Lleida “per donar a conèixer la figura” del seu avi. Així mateix, l’edil de Cultura, Montse Parra, va assegurar que la presència de Granados a la ciutat es mantindrà i es treballarà per continuar investigant sobre ell.

Després de l’ofrena floral, els assistents van poder escoltar peces com Danzas españolas, del mateix Granados, a càrrec dels exalumnes del Conservatori Miquel Hortigüela i Laura Fontanals. L’acte va comptar amb la presència de representants de bona part de les entitats culturals de la ciutat.

detalls

  • Tòtem informatiu a la casa natal, entre els carrers Tallada i Cavallers. En l’encreuament entre els carrers Cavallers i Tallada encara pot trobar-se la casa natal d’Enric Granados. Dos plaques, recentment restaurades amb motiu de l’efemèride, ho recorden. Una és obra de l’escultor Pere Corberó. aquest dijous, després de l’homenatge que va tenir lloc davant de l’escultura Lleida a Enric Granados, l’alcalde i el nét de Granados van descobrir el tòtem informatiu instal·lat just a la façana de la casa i que recorda el seu lloc de naixement. Precisament aquest és un dels punts de les rutes turístiques sobre el compositor i pianista iniciades aquest any, també arran de la commemoració del centenari de la seua mort i que ja quedaran instaurades dins de les propostes que oferirà anualment Turisme de Lleida.
  • El guitarrista Carles Trepat ret homenatge al compositor a Cervera. El guitarrista Carles Trepat va rendir aquest dijous homenatge a Cervera a Granados presentant la composició Fantasia catalana, amb una guitarra d’Antonio Torres, pare de la guitarra moderna i de qui aquest any es compleix el 200 aniversari del naixement. La peça la va interpretar el mateix Trepat al Paranimf de la Universitat, acompanyat per l’orquestra del Festival dirigida per Manuel Valdivieso. Durant la nit, es van interpretar també temes de Gabriel Fauré i Jacques Casterede. A la tarda, Carles Trepat havia dirigit un grup de guitarristes a la Casa Duran i Sanpere que van interpretar peces de repertori popular d’Emili Pujol, Miquel Llobet i Julián Arcas. Avui tindrà lloc la penúltima jornada del Festival (vegeu la pàgina 42).
El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.

El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.ITMAR FABREGAT

El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.

El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.ITMAR FABREGAT

El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.

El nét de Granados, al costat del tòtem informatiu.ITMAR FABREGAT

tracking