SEGRE

LITIGI PATRIMONI

Multa de 6.000 euros als propietaris del bressol de Sixena si el venen sense avís

Estan obligats a notificar-ho a la Generalitat

Arribada del bressol del monestir de Sixena al Museu de Saragossa.

Arribada del bressol del monestir de Sixena al Museu de Saragossa.GOBIERNO DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre el litigi per les 44 obres del Museu de Lleida originàries del monestir de Sixena tornava a cremar aquest estiu amb un foc que ha quedat en repòs fins al setembre (vegeu el desglossament), semblava que el conflicte pel bressol procedent del mateix temple que va sortir a subhasta el gener del 2016 havia caigut en l’oblit. Res més lluny de la realitat.

Segons va publicar ahir El País, i van confirmar a aquest diari fonts de la conselleria de Cultura, la Generalitat va advertir els propietaris del bressol, a través d’un burofax enviat el passat 16 de juny, que els multarà amb fins a 6.010 euros si venen el bressol sense notificar-ho, ja que el Govern té dret preferent d’adquisició de la peça al tractar-se d’un bé cultural català catalogat des del 1994. I és que encara que tant l’ajuntament de Vilanova de Sixena com la conselleria de Cultura aragonesa neguen haver pagat res per la peça, els fills de la propietària, Pilar Alcalde, haurien reconegut a les autoritats catalanes que existeix un acord verbal per vendre-la, encara que no hi ha res formalitzat.

La policia judicial va traslladar-lo de Barcelona a Saragossa quan els Mossos el van retirar de la subhasta

Val a recordar que aquest nou conflicte va començar el gener del 2016 quan els propietaris d’aquest bressol dels segles XVI-XVII el van posar a la venda a partir de 10.000 euros. Els Mossos d’Esquadra els van retirar de la subhasta al no haver-se notificat l’operació al Govern, una cosa a la qual estaven obligats. L’endemà, la policia judicial se’l va emportar a Saragossa sense notificar-ho a la Generalitat, que va demanar explicacions a Interior. De moment, Catalunya no ha obtingut cap resposta. Amb el temps, els propietaris del bressol s’haurien posat en contacte amb les autoritats aragoneses per arribar a un acord i vendre-l’hi.

El conflicte per les obres del Museu de Lleida, ‘aturat’ fins al setembreEl juliol va semblar un altre Dia de la Marmota arran de les sentències del jutjat de primera instància i Instrucció núm. 1 d’Osca instant el Govern a entregar les 44 obres del Museu de Lleida procedents de Sixena abans del dia 31 i la Generalitat negant-s’hi. Després de diversos recursos i contrarecursos, la jutge va reiterar a la DGA que el mes d’agost és inhàbil, per tant el conflicte ha quedat parat fins al setembre, quan la DGA ja ha assegurat que tornarà a la càrrega. Per la seua banda, la plataforma Sixena Sí! ha aprofitat per crear un grup d’aquesta plataforma a Barbastre, anomenat Síxena Sí Barbastre! per reclamar el centenar d’objectes del Museu de Lleida.

tracking