SEGRE

ART INTERVENCIÓ

Orfebreria ‘renovada’ a la Seu

|

Creu processional de la Pietat.

Creu processional de la Pietat.CRBMC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Diocesà de la Seu d’Urgell està immers en la modernització de la seua museografia. Un projecte que es va fer visible amb la restauració de l’emblemàtic Retaule de la Pietat del segle XVI (vegeu el desglossament) a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat (CRBMC). Precisament vinculat amb aquest treball, els experts del centre també han rehabilitat més tard un conjunt d’una trentena de peces litúrgiques d’orfebreria datades entre els segles XVI i el XIX. Entre aquestes, l’escultura de sant Ot, un dels patrons de la Seu, la creu processional de la Pietat, així com el seu portapau, calzes de diversos segles, la custòdia del bisbe Benlloch, el copó ostensori de Ramon Grau, un encenser, àmfores dels olis de la catedral, o una veracreu, segons va publicar el Centre de Restauració. En aquest sentit, l’equipament va explicar que part de les peces presentaven òxids i abrasions i d’altres estaven incompletes, per citar alguns desperfectes. A més, el pas del temps, el fum i la cera havien comportat que s’acumulés capes de brutícia i sutge.

Un altre dels aspectes a solucionar era que algunes s’havien desajustat, trencat o deformat. Per això, els experts van fer els estudis pertinents per detectar microfissures, abrasions i desgast de les peces, per reparar-les en grups segons es tractés d’obres de plata, plata amb daurats, esmaltades o amb policromia. Després de desmuntar-les i netejar-les, es van esborrar excessos de soldadura i punts de corrosió. En els casos que va ser necessari també se’ls va aplicar un bany químic o van ser introduïdes en una cubeta d’ultrasons per eliminar la brutícia més incrustada. En la fusta es van aplicar agents quelants i tensioactius. Les parts trencades o deformades es van ajustar o van reintegrar, igual que els tons platejats i daurats.

Actualment les obres es troben de nou al Museu de la Seu, encara que no s’exposaran al públic fins a restaurar la totalitat de La Pietat. Això sí, en ocasions el públic podrà contemplar-ne algunes. És el cas de Sant Ot, que va poder ser venerat durant la seua festivitat, el mes de juliol.

Posteriorment, des del passat juny, el retaule de La Passió, situat també a la capella de la Pietat, va ser traslladat al CRMBC per ser rehabilitat durant els propers mesos. Es tracta d’una obra del segle XVII atribuïda recentment a l’escultor Isidre Clua. Les dos restauracions, juntament amb la de la policromia, s’emmarquen en el projecte per millorar la museografia del Museu Diocesà.

La capella de la Pietat, una intervenció en marxaL’emblemàtic Retaule de la Pietat va ser desmuntat el juliol del 2015 per experts del Centre de Restauració, que van treballar-hi durant uns mesos i des del gener del 2016 ja pot contemplar-se una altra vegada a la capella homònima, que forma part del Museu Diocesà de la Seu d’Urgell. Els treballs van consistir en una neteja integral de les policromies i es van reabocar problemàtiques com la pèrdua d’elements decoratius i esquerdes. Aquest retaule renaixentista de transició al barroc, esculpit per Jeroni Xanxo i daurat per Antoni Peitaví, és una de les obres de més importants de la Seu del segle XVI i es manté en el mateix espai per al qual es va crear, amb la qual cosa s’ha convertit en una de les joies per visitar.

Creu processional de la Pietat.

Creu processional de la Pietat.CRBMC

Creu processional de la Pietat.

Creu processional de la Pietat.CRBMC

Creu processional de la Pietat.

Creu processional de la Pietat.CRBMC

Creu processional de la Pietat.

Creu processional de la Pietat.CRBMC

tracking