SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Cultura denuncia el “setge econòmic”

El control dels comptes de la Generalitat afectarà la Seu Vella i projectes a Sort, Torrefarrera, Les i Saurí || El conseller Puig critica que “Montoro ens ha buidat les partides del pressupost”

El conseller Puig (centre), a Fondarella amb l’alcalde i el president de la Diputació, Joan Reñé (dreta).

El conseller Puig (centre), a Fondarella amb l’alcalde i el president de la Diputació, Joan Reñé (dreta).EDGAR ALDANA

Creat:

Actualitzat:

La frenada a la restauració de la Seu Vella no serà l’única afectació en l’àmbit del patrimoni cultural a Lleida de la intervenció dels comptes de la Generalitat per part de l’Estat. A la impossibilitat a dia d’avui que la conselleria de Cultura participi en les ja previstes actuacions al claustre, la Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella –com es va informar al diari d’ahir–, el conseller Lluís Puig va afegir ahir altres actuacions que també es veuran paralitzades: les biblioteques de Torrefarrera i Sort, el centre d’interpretació de les Festes del Foc (Hèstes deth Huec) a Les i l’acabament de les obres de renovació i il·luminació de l’església de Saurí, al Pallars Sobirà. Puig, de visita a Penelles i Fondarella, va denunciar amb indignació el “setge econòmic total” que ha suposat la intervenció estatal del pressupost de la Generalitat de Catalunya.

“Estem enfadadíssims amb aquest intrusisme que és necessari denunciar, sobretot perquè afecta projectes de molta importància per a Catalunya, com és el cas del territori de Lleida amb el conjunt monumental de la Seu Vella o amb les dos noves biblioteques de Torrefarrera i Sort, infraestructures reivindicades des de fa molts anys”, va afirmar a SEGRE el titular de Cultura.

Cultura lamenta la frenada de més de trenta actuacions a Catalunya, cinc de les quals a Lleida

Puig va lamentar que “Hisenda ens ha buidat completament les partides del pressupost, amb ordres bancàries per no poder autoritzar despeses; és una intervenció draconiana”. A més, el conseller de Cultura va afegir que “Montoro no només ens ha retirat totes les partides sinó que ho ha fet sense posar una data d’acabament d’aquesta intervenció, per la qual cosa, per exemple, podem arribar a l’any 2018 i seguir amb les partides del pressupost a zero”.

En aquest sentit, Puig va fer una crida als ciutadans de Lleida “perquè entenguin que aquest setge econòmic total és el preu que la gent ha de pagar per voler triar el seu futur”.

La conselleria de Cultura va denunciar divendres que la intervenció del pressupost per part del Govern de l’Estat frenarà una trentena d’actuacions del departament.

La més abundant econòmicament serà la de les obres de restauració de la Seu Vella, amb 1,5 milions d’euros previstos i que havien de començar abans de final d’any, com es va anunciar el mateix divendres al migdia després de la reunió del comitè executiu i el Consell General del Consorci del Turó. De fet, ahir des de la Paeria es va lamentar aquesta decisió de Cultura (vegeu el desglossament).

D’altra banda, les obres per a les noves biblioteques de Torrefarrera i Sort comportaven una assignació d’uns 700.000 euros, mentre que per al centre de l’Haro de Les s’havien previst uns 300.000 euros. També quedaran paralitzats uns 40.000 euros per a obres de reforma a l’església de Saurí.

“Sorpresa i desconcert” a la Paeria per la frenada al Turó

El sobtat anunci de la paralització de les aportacions econòmiques de la Generalitat per a les obres de restauració en el claustre, la Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, l’arrancada de les quals estava prevista per abans de final d’any, va provocar ahir “sorpresa i desconcert” a la Paeria. El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa es va mostrar estranyat davant de l’anunci a última hora de divendres d’aquesta frenada pressupostària de la conselleria de Cultura, tot just unes hores després d’informar-se de la licitació de les obres per a aquest mateix octubre. Larrosa va reclamar al conseller de Cultura que “ens expliqui als lleidatans què té a veure una fiscalització o supervisió dels comptes de la Generalitat per part de l’Estat amb una inversió en el patrimoni que ja estava acordada”. Larrosa va afegir que “les actuacions en restauració del patrimoni, i més tractant-se de compromisos adquirits, no tenen res a veure amb qüestions polítiques”, i va insinuar que “sembla una excusa per fer retallades en el pressupost”.

tracking