SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ARQUEOLOGIA

Inversió per al Molí d'Espígol

La Generalitat museïtzarà el centre d’interpretació d’aquest jaciment iber a Tornabous || Noves campanyes d’excavació a partir de l’estiu vinent

Una visita l’agost passat al jaciment del Molí d’Espígol, amb el centre d’interpretació al fons.

Una visita l’agost passat al jaciment del Molí d’Espígol, amb el centre d’interpretació al fons.SEGRE-TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Cultura de la Generalitat i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural duran a terme en els propers anys actuacions de millora i noves excavacions arqueològiques en el jaciment iber del Molí d’Espígol, a Tornabous. Així ho va explicar ahir l’alcalde d’aquest municipi de l’Urgell, Amadeu Ros, que l’agost passat va denunciar el “deplorable estat d’abandó” del poblat i va reclamar a la Generalitat la gestió municipal.

Després d’aquesta petició, responsables de Cultura es van reunir amb l’alcalde per anunciar-li que en els propers mesos sortirà a concurs la museïtzació del centre d’interpretació del Molí d’Espígol –edifici ara buit– perquè pugui acollir “tallers i activitats didàctiques per a escolars i el públic en general i promoure turísticament el jaciment”.

La museïtzació implicarà el retorn a Tornabous d’unes 200 peces de ceràmica ibera catalogades, que s’exposen al Museu Comarcal i Diocesà de Solsona. Es tracta d’objectes i fragments trobats durant les primeres excavacions del 1970, dirigides aquell any pel llavors responsable del Museu Diocesà de Solsona, Antoni Llorens.

Les peces es van traslladar a la capital del Solsonès perquè a Tornabous no hi havia un lloc adequat per a la seua conservació. Responsables de Cultura també van donar a conèixer a l’alcalde de Tornabous un projecte d’excavació dels vestigis del jaciment iber, dirigit des de la Universitat de Lleida i que està previst que comenci l’estiu vinent i que s’estengui al llarg de quatre anys. Ros va qualificar aquests projectes de “dos molt bones notícies” ja que “aconseguirem conservar en condicions el jaciment i promocionar-lo turísticament”.

Més de 2 anys sense excavacions a la possible capital ilergeta

El jaciment del Molí d’Espígol, gestionat des de l’any 2000 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, fa més de dos anys que està sense excavacions arqueològiques. L’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, va recordar que arqueòlegs i estudiosos de prestigi apunten que el jaciment, del segle V aC, podria ser la capital dels ilergets, Athanagia. Per aquest motiu, “és totalment necessari excavar tot el recinte, ja que en l’actualitat només ha sortit a la llum i se n’ha investigat una quarta part”.

tracking