SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Francesc Puigpelat guanya el VI Premi Gregal de Novel·la

‘La pista d’una morta’, de l’autor de Balaguer, novel·la negra i de ciència-ficció

Francesc Puigpelat, diumenge passat, agraint el premi Gregal de novel·la.

Francesc Puigpelat, diumenge passat, agraint el premi Gregal de novel·la.GREGAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i periodista lleidatà Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) va resultar guanyador la nit de diumenge passat de la sisena edició del Premi Gregal de Novel·la amb l’obra La pista d’una morta, un text que se situa entre la novel·la negra i la ciència-ficció. El guardó, atorgat per l’editorial catalana del mateix nom, es va entregar a Maçanet de la Selva i està dotat amb 3.000 euros en concepte d’avenç de drets d’autor. A més, la firma s’encarregarà també de publicar el volum.

Puigpelat, que es presentava amb el pseudònim de Joana Montes, es va imposar als 41 originals que es van presentar i als onze que van arribar a la selecció final. El jurat va valorar “l’estil àgil, el domini del registre irònic de la narrativa negra i uns equilibris audaços vorejant l’abisme d’una ciència-ficció entre tecnològica, espiritual i filosòfica”.

L’argument arranca quan una detectiva rep l’encàrrec, a través d’un notari i un advocat, de trobar el parador d’una antiga rival amorosa, morta recentment de càncer. El més curiós és que la dona que fa l’encàrrec és la mateixa morta.

El jurat estava integrat per Jordi Albertí (director de l’editorial), la lleidatana Marta Alòs (escriptora), M. Àngels Vázquez (bibliotecària), Jordi Soliguer (dinamitzador cultural), Jordi Serra (escriptor i poeta) i Isabel Sanagustín (assessora editorial).

Puigpelat és autor d’una trentena de llibres i ha guanyat a més nombrosos premis, entre aquests el Josep Pla de Narrativa (1999) per Apocalipsi blanc; Pin i Soler de narrativa (2002), per Roger de Flor, el lleó de Constantinoble; el Carlemany de novel·la (2005) per Els llops, o el Ciutat d’Alzira de novel·la (2012), per El retorn de Macbeth.

S’hi ha de sumar el premi Gran Angular Juvenil amb la novel·la d’aventures La ciutat secreta de Toubkal, amb el qual va ser distingit a començaments d’aquest mes. És una història ambientada l’any 1941, quan una arqueòloga francesa i una jove marroquina lluiten per evitar que robin les pintures rupestres de la serra del Toubkal. Es dóna la circumstància que Puigpelat fa només quatre anys que va començar a escriure literatura infantil i juvenil.

Durant l’acte, Albertí va anunciar que l’any que ve se celebraria la primera edició del Premi Gregal de Novel·la Gràfica.

tracking