SEGRE

ART EXPOSICIONS

Ureña, de Sevilla a Bilbao

L’artista lleidatà exposa les seues aquarel·les fins a final de mes en ple centre de la ciutat andalusa || Al febrer, ‘traslladarà’ l’estudi a la capital biscaïna

Ureña, la setmana passada, pintant a la plaça Sant Francesc.

Ureña, la setmana passada, pintant a la plaça Sant Francesc.ANNA SÀEZ

Creat:

Actualitzat:

“Em sento com el protagonista d’Ocho apellidos vascos”, fa broma Joaquín Ureña, mentre explica el viatge de les seues aquarel·les de Sevilla a Bilbao. Superats els setanta, l’artista lleidatà està més actiu que mai: exposició a la capital sevillana i, al febrer, trasllat de l’estudi pictòric a la capital biscaïna. Mentrestant, aquests dies no para de pintar a diversos racons de l’Eix Comercial (“M’encanta el carrer Major, és el carrer de la festa, de diumenge de quan jo era un jovenet”, destaca) de cara a la tradicional exposició col·lectiva nadalenca de la galeria Indecor de Lleida. I sense oblidar que la tardor que ve toca de nou viatjar a Madrid, a la cèntrica i històrica galeria Ansorena, de la qual Ureña és artista fix cada dos o tres temporades.

Fins a final de mes, la galeria d’art Haurie de Sevilla, en ple barri de Santa Cruz, presenta una vintena d’apunts d’aquarel·la en els quals l’artista lleidatà ha plasmat els racons més tradicionals de la capital andalusa, des de la Giralda o la Torre del Oro a La Maestranza.

L’exposició, que ha titulat Reflejos, està acompanyada, evidentment, amb una bona mostra de la seua especialitat, aquarel·les de gran format amb els típics bodegons de prestatgeries de llibres i vistes domèstiques, en aquesta ocasió, amb una novetat tècnica. “Estic experimentant en el quadre amb les tonalitats dels llums blancs, més freds i nets que les groguenques de la llum solar. S’ha de buscar coses noves, perquè fer sempre el mateix m’avorreix”, explica l’artista.

I mentre experimenta, la galeria Juan Manuel Lumbreras de Bilbao li ha trucat per exhibir El taller expandit, la mostra que va presentar al Museu Morera de Lleida la primavera del 2015 i que, des d’aleshores, s’ha convertit en itinerant, ja que també va viatjar a Tres Cantos, a Madrid, i aquest estiu passat, a Puerto Mingalbo, a Terol.

A Lleida, més de tres mil visitants van gaudir de la seua col·lecció d’enormes aquarel·les, entre les quals hi havia una sèrie de teles de dos metres d’alçada i que en sumen dotze de llarg. “Semblo de Bilbao!”, fa broma de nou Ureña amb referència a la magnitud de la seua obra, content ara perquè per fi ha aconseguit pintar els arbres de la plaça Sant Joan quan, només durant uns quants dies, adquireixen una tonalitat roja tardoral.

tracking