SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El jutge envia a Saragossa la taula de Sixena que s'havia de licitar

Un magistrat de Barcelona demana a la Guàrdia Civil que la traslladi a Aragó

Presentació del Nen Jesús al Temple, la taula de la polèmica.

Presentació del Nen Jesús al Temple, la taula de la polèmica.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El jutjat d’Instrucció número 6 de Barcelona ha ordenat en una providència datada dilluns passat el trasllat al Museu de Saragossa de la taula de Sixena que havia de subhastar-se el passat 31 de maig a la sala Balclis de la capital catalana. En aquesta interlocutòria, el jutge Miguel Ángel Tabarés requereix a la brigada de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil perquè traslladi aquesta taula sobre la presentació del Nen Jesús al Temple des de la casa de subhastes Balclis al museu saragossà, on quedarà en qualitat de dipòsit fins a la resolució final del litigi, que va arrancar amb una demanda de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, que va paralitzar en el seu dia la subhasta. Val a recordar que aquesta taula forma part del retaule major del monestir de Sixena, del segle XVI, una obra que es troba totalment dispersa després de desmuntar-se i vendre’s a peces a antiquaris i col·leccionistes. De fet, el Museu de Lleida conserva quatre de les taules que formaven part del retaule i que, de moment, no han estat reclamades.

El mes passat, el titular del jutjat de Barcelona va retirar als Mossos la competència sobre l’obra, després que aquests volguessin traslladar la peça des de Balclis fins al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per a la seua “correcta” conservació. També va donar un termini perquè es personés en el cas el Govern d’Aragó, cosa que va fer a l’últim moment. En aquest sentit, el lletrat de l’ajuntament oscenc, Jorge Español, va destacar ahir el seu protagonisme en aquest litigi per una peça del “patrimoni cultural aragonès” i lamentant que va ser “el mateix jutge de Barcelona qui, estranyat per la no presència del Govern d’Aragó, va haver de trucar a la DGA perquè es personés en les interlocutòries com a perjudicat”. El magistrat també autoritza ara el Museu de Saragossa a la possible restauració de la taula, si fos necessari, mentre tinguin l’obra en custòdia.

El litigi judicial per la peça afecta ara el Govern aragonès i l’ajuntament oscenc amb la família Carandini, posseïdora de la taula que s’havia de subhastar. Español ja ha reclamat el retorn de l’obra a Sixena, si Aragó guanya el plet.

Lleida recorre avui la intervenció del ministre per les obres del Museu El Consorci del Museu de Lleida esgotarà fins a l’última hora del termini judicial per presentar avui dimecres el recurs contra la petició del jutjat número 1 d’Osca al ministre de Cultura que intervingui les 44 obres d’art en litigi de Sixena, que des de fa dècades es conserven al museu lleidatà. El ministre Íñigo Méndez de Vigo, com a nou titular de la conselleria de Cultura en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, va rebre dijous passat aquesta interlocutòria judicial i, des d’aleshores, només ha explicat que “estudiarà amb diligència i molt deteniment” la petició judicial, encara que va qualificar el litigi de “cas molt controvertit entre dos comunitats autònomes”. Per la seua part, la plataforma Sijena Sí va exigir ahir l’entrega “sense dilació” de les 44 peces, i va reclamar a Méndez de Vigo que executi l’ordre judicial “com més aviat millor”. De la mateixa manera, aquest col·lectiu va demanar també les pintures murals de Sixena que es conserven i exhibeixen al MNAC, i que ajudi a obtenir les 113 peces del litigi del bisbat de Barbastre amb el Museu de Lleida.

tracking