SEGRE

Aragó diu que la Generalitat manté el recurs contra la entrega dels béns de Sixena

El jutjat no ha comunicat oficialment la troballa de la peça del Museu de Lleida que s’havia donat per extraviada

El Museu de Lleida deixarà les peanyes de les obres de Sixena buides durant una setmana com a mostra de

L'estat de les obres de Sixena enfronta de nou Lleida i AragóLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Educació i Cultura del Govern aragonès, Mayte Pérez, ha advertit aquest dimecres que els serveis jurídics de l’executiu autonòmic encara no han rebut comunicació oficial del desestiment del recurs de la Generalitat contra l’entrega dels béns del Monestir de Sixena. Pérez ha fet aquesta afirmació als mitjans de comunicació durant la presentació, a Madrid, de la gala dels 23 Premis Forqué de Cine a Saragossa, en la qual el cineasta oscenc Carlos Saura rebrà la Medalla d’Honor del certamen.

La consellera ha explicat que els lletrats del Govern aragonès estan preparant un escrit d’oposició al recurs plantejat des de la Generalitat, que demana el retorn al Museu de Lleida de les 43 peces traslladades el passat dia 11 al cenobi. Ha destacat, a més, que el jutjat tampoc no ha comunicat oficialment la troballa de la peça que s’havia donat per extraviada, i la localització de la qual va ser anunciada públicament des del propi museu lleidatà.

La consellera, després de lamentar que l’ordre del ministre de retirada del recurs no s’hagi fet encara oficial a través dels canals judicials, ha admès que el preocupen "molt més" les referències del ministre d’educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, un possible recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Per aquesta raó, la consellera ha fet una crida perquè tant el desestiment plantejat com la troballa de la peça extraviada, "a més d’anunciar-se públicament, siguin qüestions eficaces i efectives i es facin a través de les institucions corresponents".

Mayte Pérez ha anunciat l’encàrrec d’un Pla Director del Monestir de Sixena que inclourà un projecte museístic destinat a l’exhibició del tresor artístic i patrimonial del cenobi. Encara que no es preveu que el projecte estigui acabat fins el proper mes de febrer, Pérez ha anunciat que les obres, el retorn de les quals, ha afegit, es deu a una "reclamació social i unànime dels aragonesos", es podran veure abans.

Ha rebutjat la possible vinculació del procés de devolució de les peces amb l’actual situació política a Catalunya després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, agregant que el retorn d’aquests béns és fruit de l’execució d’una sentència judicial. Segons el seu parer, el conflicte sorgit no hauria d’haver-se originat si la sentència que ordenava l’entrega de les peces s’hagués executat fa ja dos anys i mig. "Tot ha ocorregut -ha afegit- per no complir una sentència que des de fa dos anys i mig s’havia d’haver complert".

tracking