SEGRE

PATRIMONI BALANÇ

Lleida suma 85 centres museístics

Amb 11 museus oficials i 74 col·leccions obertes al públic, se situa a la cua de Catalunya, que compta amb 508 equipaments || Alta Ribagorça, les Garrigues i Pla d’Urgell, sense cap museu

El Museu Morera exhibeix fins al dia 21 una exposició de fotografies de la Guerra Civil a Lleida.

El Museu Morera exhibeix fins al dia 21 una exposició de fotografies de la Guerra Civil a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

L’última actualització de l’indicador de museus i col·leccions patrimonials de Catalunya, elaborat el novembre passat pel departament de Cultura de la Generalitat, mostra que les comarques de Lleida compten amb un total de 85 equipaments museístics (11 museus oficials i 74 col·leccions obertes al públic), la qual cosa representa una mica menys del 17% del total de Catalunya, que suma 508 centres, pràcticament la meitat dels quals (més de 200) a la demarcació de Barcelona.

Val a recordar que la distinció entre museu i col·lecció no respon al valor o interès de les peces exposades sinó que es defineix a partir de les característiques estructurals, d’infraestructura i de funcionament de l’edifici que estableix la llei catalana de museus. A les comarques de Lleida, l’Urgell encapçala el rànquing amb tretze espais museístics, amb el Museu Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega, al capdavant. Cal recordar que el 2016 va perdre una de les col·leccions museístiques registrades, la del Museu de Joguets i Autòmats de Verdú, reconvertit en un espai que fusiona art i gastronomia, obert de forma discrecional en ocasió d’activitats i esdeveniments especials. L’Alt Urgell se situa en segona posició de la llista, amb onze espais, encapçalats pel Museu Diocesà a la Seu d’Urgell. Empatats amb 10 espais museístics tanquen el podi les comarques del Segrià i el Pallars Sobirà. En la primera destaquen el Museu d’Art Jaume Morera i el Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal. En la segona, el màxim protagonista és l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, amb la seu principal a Esterri d’Àneu però amb antenes que es reparteixen pel territori aneuenc, des de Son fins a Isil, Alós o la Guingueta.

L’Urgell, amb tretze espais entre museus i col·leccions, i l’Alt Urgell amb onze, lidera el rànquing de Lleida

Al costat oposat de la llista, tres comarques de Lleida no compten amb cap museu oficial registrat: l’Alta Ribagorça (només amb dos col·leccions), el Pla d’Urgell (amb tres) i les Garrigues (això sí, amb nou col·leccions patrimonials obertes al públic, entre les quals l’Espai Macià a les Borges Blanques). D’altra banda, a més del Segrià, només la Segarra compta també amb dos museus oficials: el Comarcal de Cervera i el Museu de Guissona Eduard Camps, l’últim a incorporar-se a aquesta categoria a la llista oficial de la Generalitat, l’any 2016.

La resta de museus oficials de Lleida són els de les comarques de la Noguera, a Balaguer; el Diocesà i Comarcal de Solsona; el de la Conca Dellà, a Isona, al qual se suma l’extensió de l’espai Dinosfera, a Coll de Nargó; i el Musèu dera Val d’Aran, a Vielha, també amb extensions, com l’Ecomusèu de Vilamòs, Sant Joan d’Arties, la Mòla de Salardú o la Fabrica dera Lan de Vielha.

tracking