SEGRE

LLENGUA DICCIONARI

'Cassolada', paraula de l'any

Elegida com a neologisme en català del 2017 en una tria en què van participar 5.600 persones || Es va imposar a ‘fer pinya’, ‘feminicidi’ i ‘transgènere’

Una cassolada al barri de l’Escorxador de Lleida, el mes de novembre passat.

Una cassolada al barri de l’Escorxador de Lleida, el mes de novembre passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La paraula cassolada, en l’accepció tan de moda a Catalunya durant el semestre passat com a “protesta col·lectiva que consisteix a fer soroll colpejant cassoles o altres estris semblants”, ha estat elegida com el neologisme de l’any 2017 en una votació popular on line en la qual han participat unes 5.600 persones, organitzada per l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Aquesta paraula ja figura al Diccionari de la Llengua Catalana en el sentit de “menjar que s’ha cuinat d’un cop en una cassola”, però ara l’IEC haurà de decidir si incorpora aquest nou significat més polític i menys gastronòmic.

Es tracta de la quarta edició d’aquesta singular iniciativa que, d’acord amb l’èxit de participació, més del triple de votacions que l’any passat, ja ha començat a consolidar-se. Així, des de la primera edició el 2014, aquesta elecció de paraula nova de l’any ha permès incorporar al diccionari català des de llavors els neologismes estelada, dron i vegà-na.

Darrere de la paraula cassolada, que va obtenir el 23,8% dels vots, va quedar en segona posició amb un 17,6% de vots l’expressió fer pinya (sumar els esforços de moltes persones per ajudar-se mútuament i aconseguir un objectiu determinat) i, en tercer, amb un 13%, feminicidi (mort infligida deliberadament a les dones pel fet de ser dones).

Després dels deu termes més votats, han quedat les paraules transgènere (12,3%), micromasclisme (9,8%) i sobiranisme (9%). Les quatre paraules finalistes restants, amb menys del 5% de vots, eren gentrificació, judicialitzar, hiperventilar i turismofòbia.

‘Aporofobia’, elegida al desembre com a neologisme en castellà Aporofobia, el neologisme que dóna nom a la por, rebuig o aversió als pobres, va ser elegida el mes passat com a paraula de l’any 2017 en castellà per la Fundación del Español Urgente, Fundéu, promoguda per l’Agència Efe i BBVA. Per la seua part, l’Academia Española de la Lengua va publicar també al desembre una nova versió on line del seu diccionari amb més de 3.000 modificacions i paraules com chakra, hummus, posverdad, postureo o vallenato.

tracking