SEGRE

LITERATURA ANIVERSARI

Pedrolo, protagonista a la Segarra

La comarca natal de l’escriptor de l’Aranyó celebrarà el centenari del seu naixement amb un 2018 atapeït d’activitats || Teatre, música, exposicions, fotografia i el concurs literari 7lletres

L’Espai Pedrolo, al castell de Concabella, un dels espais amb activitats en el centenari.

L’Espai Pedrolo, al castell de Concabella, un dels espais amb activitats en el centenari.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper 1 d’abril es compliran cent anys del naixement d’escriptor Manuel de Pedrolo en un castell de la Segarra, a l’Aranyó. Es tracta d’un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana, amb més de 120 títols publicats. La Segarra projecta dedicar tot aquest 2018 a activitats relacionades amb l’obra de Pedrolo com a homenatge a l’escriptor.

Ho farà mitjançant el premi literari 7lletres, impulsat fa tretze anys pel llavors alcalde dels Plans de Sió i president del consell, Adrià Marquilles, i també amb teatre, música, fotografia i exposicions. Les activitats de l’Any Pedrolo a la Segarra començaran el 15 de març amb la posada en escena al Casal de Cervera del muntatge teatral Dir Pedrolo, produït per la Paeria de Lleida i dirigit per Rosa Mesalles. Es tracta d’un recorregut per la literatura i el pensament de l’autor del Mecanoscrit del segon origen com a elements inseparables de la seua militància independentista.

A l’abril es presentarà la proposta Univers poètic Manuel de Pedrolo, de la mà de l’actor Xavier Hidalgo i del pianista Marc Castellà, tant un com l’altre de Cervera. Segons el president del consell comarcal, Xavier Casoliva, “la música és un dels elements que dóna a conèixer la Segarra i, per aquesta raó, s’ha escollit aquest art i l’obra de Pedrolo com a activitats centrals per celebrar l’aniversari” (vegeu el desglossament).

El 9 de juny, Sant Ramon acollirà el recital poeticomusical Mai és de nit, creat el 2009 per Jaume Calatayud i Vicent Monera per encàrrec del festival 7lletres per recuperar la vida i obra de Pedrolo.

També hi ha previstes dos exposicions: una a càrrec del Museu Comarcal de Cervera dedicada a l’escriptor a partir d’un recorregut històric i polític del segle XX, i una altra a càrrec de la Fundació Manuel de Pedrolo, que recopilarà les imatges dels diferents concursos de fotografia dedicats a l’obra de l’escriptor.

D’altra banda, les tres aules d’extensió universitària de la Segarra dedicaran una de les activitats lectives a l’escriptor de l’Aranyó, la família del qual compta amb una llarga trajectòria històrica a la comarca, des del segle XVII. Això sí, els pares de Manuel de Pedrolo van establir la seua residència a Tàrrega, localitat en la qual el futur escriptor va viure fins als disset anys.

El 6 de juliol tindrà lloc la gala del tretzè premi literari 7lletres, que aquest any recuperarà l’escenari original al castell de Concabella, població del mateix municipi en el qual va nàixer l’escriptor. Segons Casoliva, inicialment l’Any Pedrolo es projectava organitzar de forma conjunta amb la Generalitat. Tanmateix, “l’actual situació política ha dificultat la concreció del projecte”.

El premi 7lletres –denominació que recorda les set lletres del cognom de l’escriptor– està impulsat per la Fundació Pedrolo, l’ajuntament de Cervera i el consell de la Segarra, entitats que cada any dediquen set setmanes entre el maig i el juliol a homenatjar l’escriptor, un dels més prolífics de les lletres catalanes i amb més diversitat de gèneres: novel·la, poesia, poesia visual, teatre, narrativa, periodisme i assaig. També és un dels autors catalans més llegits, si tenim en compte que el Mecanoscrit acumula 68 edicions i unes vendes de més d’1,5 milions de còpies, només igualades per La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.

La Segarra va voler homenatjar-lo en vida però, desgraciadament, l’escriptor va morir el 26 de juny del 1990, als 72 anys, una setmana abans de la celebració prevista.

Un homenatge literari també a ritme de jazzCoincidint amb el centenari de l’any en què va nàixer Pedrolo, 1918, quan va començar a utilitzar-se la paraula jazz per definir aquest gènere musical, una de les activitats d’homenatge combinarà les paraula de l’escriptor –a càrrec de la rapsode establerta a la Segarra Patricia McGill– amb el repertori jazzístic de Javier Juanco Quartet. Es tracta d’un grup format pel bateria de Guissona Ricard Grau, el pianista de Lleida Xavier Monge, el contrabaixista del Taller de Músics Manuel Vegas i el guitarrista basc establert a Solsona Javier Juanco.

tracking