SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Una 'entrega' d'art amb interrogants

El Museu de Lleida reitera que el quadre ‘perdut’ de Sixena està a disposició de les autoritats aragoneses || La jutgessa no ha detallat com procedir i la DGA espera que la Generalitat l’enviï

Operació policial de càrrega de l’art de Sixena l’11 de desembre passat al Museu de Lleida.

Operació policial de càrrega de l’art de Sixena l’11 de desembre passat al Museu de Lleida.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Si l’operació de l’11 de desembre amb què els tècnics del govern d’Aragó i la Guàrdia Civil es van emportar del Museu de Lleida les obres de Sixena ja va ser del tot rocambolesca –per no utilitzar altres paraules més gruixudes–, l’epíleg d’aquest litigi per l’art encara resulta més surrealista. I és que ara tampoc ningú es posa d’acord per tancar d’una vegada l’operació, després que aquell dia es trobés a faltar al museu un quadre d’una Immaculada, del segle XVIII, que es va trobar quatre dies més tard a les dependències del Palau Episcopal del bisbat de Lleida. Des d’aleshores, l’oli continua conservat i pràcticament empaquetat a les sales de reserva de la pinacoteca lleidatana a l’espera del trasllat. Val a recordar que l’advocat del Consorci del Museu va comunicar de forma oficial al jutjat d’Osca el 15 de desembre passat –ahir es va complir un mes– que l’obra s’havia trobat i que estava al museu a disposició de les autoritats aragoneses.

La nova jutgessa titular del jutjat número 1 d’Osca, María Teresa Puchol, va enviar finalment la setmana passada els serveis jurídics de la Generalitat –institució propietària de l’art en litigi de Sixena– una providència instant a “entregar” l’obra “sense dilació”.

Tanmateix, en aquesta providència no va especificar cap termini per fer-ho, ni el més important, com s’ha de portar a terme.

De fet, des de Lleida es reitera que la pintura es troba al museu a disposició de les autoritats aragoneses, o sigui, que poden venir a buscar-la quan vulguin, mentre que des d’Aragó insisteixen que ha de ser la Generalitat o el Consorci del Museu els que traslladin la peça fins a la localitat de Sixena. I en aquestes estem.

tracking