SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El Museu insta la jutgessa a 'aclarir' l'entrega del quadre

Perquè ordeni qui, com i quan ha d’emportar-se l’oli de Sixena || Reitera la seua oposició a la legalitat d’aquesta execució

L’oli de la Immaculada, del XVIII, segueix al Museu de Lleida.

L’oli de la Immaculada, del XVIII, segueix al Museu de Lleida.MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida va moure fitxa ahir per provar de solucionar l’últim embolic en el litigi per l’art de Sixena. El lletrat del Consorci del Museu va presentar davant del jutjat número 1 d’Osca unes al·legacions perquè la jutgessa ordeni quin dia, de quina forma i quines persones han de dur a terme la possessió del quadre de la Immaculada, que va quedar pendent d’entrega l’11 de desembre passat, quan els tècnics del govern d’Aragó i la Guàrdia Civil van entrar al museu lleidatà per emportar-se la resta de 43 obres i traslladar-les al monestir de Sixena. En aquest nou escrit, el Consorci reitera la seua oposició a la legalitat del procés d’execució provisional i de l’entrega del conjunt de quaranta-quatre peces en virtut d’una sentència que ha estat recorreguda davant del Tribunal Suprem. Per aquest mateix motiu, se sol·licita a la nova titular del jutjat oscenc que sigui ella la que decideixi com ha de fer-se l’operació d’entrega d’aquest quadre, destacant a més que “existeix una oberta discrepància” entre els demandants, el govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena, “respecte a qui ha de prendre possessió de les peces”. Val a recordar les fortes crítiques llançades des del municipi oscenc (a boca del seu advocat, Jorge Español) per l’“escenificació política d’un acte merament processal” organitzada pel Govern aragonès quan van arribar les obres al monestir, la tarda de l’11 de desembre.

L’advocat Jorge Español reclama al jutjat que requereixi al ministre de Cultura l’entrega de l’oli

D’altra banda, el Consorci del Museu també critica les declaracions públiques del govern d’Aragó, a través de la consellera de Cultura, protestant per la falta d’entrega d’aquest quadre, quan “les manifestacions que han de produir efectes jurídics són al jutjat”. De fet, s’afirma que “no es comprèn com poden esperar que el Museu de Lleida enviï la peça quan en l’escrit del Consorci al jutjat del 14 de desembre ja es va informar que la possessió no s’entregaria sinó que havia de ser presa”.

Per la seua banda, el lletrat Jorge Español no va tardar ahir mateix a reaccionar i va anunciar la presentació d’un escrit a la jutgessa perquè requereixi al ministre de Cultura –que continua sent el titular de la conselleria per l’article 155 de la Constitució– a entregar el quadre en el termini de dos dies “sota apercebiment de poder incórrer en presumpte delicte de desobediència a l’autoritat judicial”.

tracking