SEGRE

DEBAT HISTÒRIA

Rahola: “Lleida és una part bonica dins de l'horror”

Va parlar sobre la fugida dels nazis de 10.000 jueus pel Pirineu

El col·loqui a l’IEI va ser protagonitzat per la periodista i escriptora Pilar Rahola.

El col·loqui a l’IEI va ser protagonitzat per la periodista i escriptora Pilar Rahola.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptora Pilar Rahola va protagonitzar ahir la segona projecció i debat sobre el documental Perseguits i salvats a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) a Lleida.

Amb una sala completament plena, el col·loqui sobre el film, que reuneix tres generacions que expliquen la fugida de l’Holocaust de milers de jueus a través del Pirineu català i lleidatà, la periodista i coneixedora del món jueu va afirmar que “Lleida, i Catalunya, tenen l’honor de ser part de la part bonica dins de l’horror”. També ho va destacar Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, que va posar de relleu la “gent senzilla del nostre Pirineu”, que “van arriscar la seua vida i la de les seues famílies” per ajudar molts jueus en el seu èxode forçós.

En l’acte, que també va comptar amb l’assistència de Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local, i l’historiador Josep Calvet, assessor dels creadors del documental, Rahola va exposar el llegat cultural i social dels jueus i va defensar la idea que, després de la seua persecució, voldrien “tenir un Estat propi que atansi el poble jueu al dret internacional” per protegir-se. A més, va afirmar que, encara que salvant distàncies de la tragèdia que ha viscut el poble jueu, “els catalans ja en sabem alguna cosa, d’això”.

tracking