SEGRE

ARQUEOLOGIA PUBLICACIONS

On va regnar Indíbil?

Els arqueòlegs no troben indicis que Iltirta, capital dels ilergets, fos Lleida || Una guia descobreix els enigmes dels ibers de Ponent

Taula redona al Museu d’Arqueologia amb els autors de les guies.

Taula redona al Museu d’Arqueologia amb els autors de les guies.MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició afirma que Iltirta, l’actual Lleida, era la capital dels ilergets. De fet, es conserven monedes encunyades a Iltirta al Museu de Lleida. Però aquesta ciutat mai ha aparegut. L’únic jaciment ibèric de Ponent que pot considerar-se una gran ciutat és el Molí de l’Espígol de Tornabous. Iltirta era a l’actual Urgell?

Els arqueòlegs no s’atreveixen a afirmar-ho perquè no hi ha cap prova documental que ho demostri, però la hipòtesi està sobre la taula. També és plausible que el jaciment de Tornabous fos Atanagrum, una ciutat ibèrica citada per Tit Livi a la crònica sobre el decisiu triomf d’Escipió sobre els cartaginesos.

És un dels enigmes que es plantegen a la guia Ilergets, un recorregut per la fortalesa dels Vilars d’Arbeca, el Molí de l’Espígol de Tornabous i els Estinclells de Verdú que firma la periodista de SEGRE Anna Sàez i que es va presentar dijous al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Amb l’assessorament científic d’Emili Junyent, Jordi Principal i Ramon Cardona, aquesta publicació és una proposta turística pel territori ilerget partint de l’exhibició de poder de Vilars, una fortalesa inexpugnable; el temps detingut al poblat de Verdú, on s’han reconstruït cases tal com eren en època ibèrica, i la misteriosa capital de Tornabous, que és el jaciment en el qual menys s’ha treballat. En aquest sentit, el director general de Patrimoni Cultural, Jusèp Boya, va anunciar que ben aviat es reobrirà el Molí de l’Espígol en un acte al qual van assistir més de 120 persones.Ilergets forma part de la nova col·lecció de divulgació Històries ibèriques, que posa en relleu el patrimoni arqueològic.

tracking