SEGRE

ESNOTICIA

L'art de Sixena segueix tancat dos mesos després de l''assalt' al Museu de Lleida

La mostra al monestir no està a punt, malgrat les presses per emportar-se les obres

L’accés a l’exposició al cenobi continua tancat i barrat.

L’accés a l’exposició al cenobi continua tancat i barrat.LLEONARDS DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Gairebé dos mesos després de l’insòlit desplegament policial al Museu de Lleida per aconseguir les 44 obres de Sixena en litigi, la mostra anunciada al monestir oscenc continua tancada mentre, en canvi, les visites a la pinacoteca lleidatana van a l’alça. Els veïns de la localitat, contents amb el nou patrimoni, confien a poder exhibir-lo aviat.

Quan arribes aquests dies davant del monestir de Sixena el primer que et crida l’atenció no és l’imponent conjunt medieval del segle XII sinó les tanques de seguretat –casualment del mateix color, el groc, que tan tristament famós s’ha fet a Catalunya– que impedeixen l’accés a l’entrada de la que ha de ser la sala d’exposicions de l’edifici monumental. I és que gairebé dos mesos després del trasllat exprés de les obres de Sixena del Museu de Lleida, amb gran desplegament policial inclòs, aquest art que estava exposat al públic a la capital del Segrià, continua tancat i ocult entre els murs del monestir, a més en unes condicions que historiadors de l’art i conservadors han posat en dubte. Aquesta situació porta a creure que les presses pel trasllat van obeir més a l’aprofitament de la situació política a Catalunya –amb la intervenció de la Generalitat en virtut de l’aplicació de l’article 155– que a consideracions d’índole judicial, amb una execució provisional d’una sentència que està recorreguda ara davant del Tribunal Suprem i pendent de resolució.

En aquest període de temps, curiosament, el Museu de Lleida ha experimentat un augment de visites, moltes de les quals solidàries amb aquest equipament cultural després de l’assalt policial (vegeu les pàgines 4 i 5). Per la seua part, des del govern d’Aragó confien a obrir al públic la sala d’exposició del monestir (els antics dormitoris rehabilitats de les monges) en les pròximes setmanes, com a molt aviat a finals de febrer, encara que estan pendents de la reorganització i possible restauració d’algunes de les obres, que sumen gairebé un centenar de peces entre les quals van arribar l’estiu del 2016 des del Museu Nacional d’Art de Catalunya i les quaranta-quatre del Museu de Lleida.

Els veïns de Vilanova de Sixena estan contents i expectants davant d’aquest nou museu, que esperen que atregui més visitants a aquesta població dels Monegres. Això sí, molts reconeixen que el moment elegit per emportar-se les obres de Lleida no va ser el més adequat, contaminat per la situació política catalana i la intervenció de la Generalitat per l’Estat.

L’alcalde, Ildefonso Salillas, lamenta “informacions que s’han publicat sobre que només reclamem obres a Catalunya. No és cert, només reclamem les peces que creiem que es van comprar de forma il·legal, després que el monestir fos declarat monument nacional l’any 1923”.

Els veïns lamenten el dany a les relacions amb Lleida

Els veïns de Vilanova de Sixena són conscients que el litigi de l’art els ha posat al mapa de l’actualitat. D’una banda, estan contents i satisfets amb el trasllat al monestir de les obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya i de Lleida. Però per una altra, lamenten que la situació ha danyat les tradicionals relacions amb Ponent. Virtudes recorda que “sempre de tota la vida hem anat a comprar a Lleida, al metge, a l’advocat, a bodes... S’hauria d’haver arribat a acords, i espero que s’hi arribi, abans de posar-se la política pel mig”. María Dolores reconeix que “no va ser el moment adequat, amb Catalunya sense govern”. Miguel i Pilar veuen el costat bo: “Ara vindran més visitants al poble.” Això sí, caldrà millorar les infraestructures turístiques, només amb un restaurant i un bar. Pilar és més bel·ligerant: “Amb tot l’art que hauria de venir, seríem més rics.”

L’accés a l’exposició al cenobi continua tancat i barrat.

L’accés a l’exposició al cenobi continua tancat i barrat.LLEONARDS DELSHAMS

tracking