SEGRE

LITERATURA GUARDÓ

Vall de Cardós de premi

‘Allò que va passar a Cardós’, de Ramon Solsona, guanya el 18è Premi Amat-Pinella || Plasma la vida al Pirineu dels anys 60

Ramon Solsona a la central de Tavascan, un escenari de l’obra.

Ramon Solsona a la central de Tavascan, un escenari de l’obra.JAUME BARRULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor barceloní Ramon Solsona va ser guardonat ahir amb XVIII Premi Joaquim Amat-Pinella per la novel·la Allò que va passar a Cardós, que plasma la vida durant els anys seixanta al Pallars Sobirà i la prosperitat econòmica que va comportar la construcció de les centrals hidroelèctriques. Encara que el fil conductor és l’assassinat d’un Guàrdia Civil en plena època franquista, el relat se centra en els veïns dels pobles ancestrals de la Vall de Cardós i també dels andalusos que van arribar al Pirineu a la recerca d’una vida millor.

Entre les obres finalistes hi havia també Argelagues, de Gemma Ruiz; La sorra vermella, de J. N. Santaeulàlia; i L’últim passatge de Walter Benjamin, d’Enric Umbert. La cerimònia de lliurament dels premis, que per dotzè any consecutiu es concedeix a una obra ja publicada –Allò que va passar a Cardós va sortir a la llum el setembre del 2016 de la mà de l’editorial Proa–, es va celebrar a l’auditori Plana de l’Om de Manresa i va estar precedida pel concert dels germans Arnau i Ferran Barrios, que van interpretar peces dels anys 30.

Així mateix, l’acte també va comptar amb la participació d’alguns escriptors premiats en edicions anteriors com Jordi Estrada, Antoni Pladevall i el lleidatà Pep Coll, que va ser guardonat fa tres anys per Dos taüts negres i dos de blancs.

L’Amat-Pinella, que convoquen des del 2000 Òmnium Bages i ajuntament de Manresa, reconeix les novel·les històriques inèdites que se centren en grans moviments socials i culturals, encara que des del 2006 també premia obres narratives o llibres de memòries publicats l’any anterior.

tracking