SEGRE

CINE ANIVERSARI

El film '2001: Una odissea de l'espai' compleix mig segle en plena forma

Un fotograma de ‘2001: Una odissea de l’espai’.

Un fotograma de ‘2001: Una odissea de l’espai’.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llargmetratge 2001: Una odissea de l’espai, un clàssic del cine de ciència-ficció i una de les obres més conegudes del director, Stanley Kubrick (1928-1999), va complir ahir cinquanta anys. Basada en un relat d’Arthur C. Clarke, que va exercir de guionista per a l’adaptació a la gran pantalla amb el mateix Kubrick, es va estrenar el 1968 i va obtenir l’Oscar als millors efectes visuals i tres BAFTA a la millor fotografia, millor so i millor disseny de producció.

El film, de 143 minuts de durada, va ser el resultat de milers d’hores de rodatge i una llarga preproducció que va incloure assessorament per part de personal de la NASA per donar versemblança a les escenes a l’espai exterior. Ha deixat imatges icòniques com l’ordinador intel·ligent Hal 9000 i la primera part de la història, coneguda com El amanecer del hombre i que es va rodar en part a Almeria. En aquesta, s’hi veu el conegut monòlit negre, el significat profund del qual es manté com un els grans enigmes de la pel·lícula, en una escena acompanyada de la peça de Richard Strauss Así habló Zaratustra.

La transició d’una escena amb homínids a una altra amb naus espacials ha estat batejada per la crítica com “l’el·lipsi narrativa més gran de la història del cine”.

tracking