SEGRE

HISTÒRIA EXPOSICIÓ

La història de Catalunya, amb la família Desvalls

Obre a l’Alt Penedès el centre d’interpretació de l’arxiu nobiliari d’una saga originària de Ponent, vinculada a una desena de localitats lleidatanes i de la Franja

La història de Catalunya, amb la família Desvalls

La història de Catalunya, amb la família DesvallsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Finca Viladellops, a Olèrdola (Alt Penedès), va obrir ahir al públic el nou centre d’interpretació de l’arxiu nobiliari de la família d’arrels lleidatanes Desvalls, un dels grans llinatges històrics de Catalunya, que inclou des del segle XIII fins al XIX. Es tracta d’una àmplia exposició produïda per l’Arxiu Nacional de Catalunya –que quedarà oberta en horari concertat–, al lloc on es conservava l’arxiu, l’antic celler de Casa Torras, residència de la família Desvalls a Viladellops.

L’arxiu reuneix els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges nobles catalans, des dels Desvalls, marquesos del Poal, fins als Ribes, marquesos d’Alfarràs. Un fons amb un notable impacte territorial, essencial per conèixer la trajectòria històrica d’una trentena de poblacions catalanes (una desena de Lleida), de la Franja i del Rosselló francès. En aquest sentit, els Desvalls van arribar a ser senyors jurisdiccionals o tenir importants patrimonis a Alfarràs, Almenar, Cubelles, Ivars de Noguera, Mollerussa, el Poal, Baells o Tamarit de Llitera. L’exposició exhibeix documents d’un alt valor històric, com una completa col·lecció de pergamins comtals, reials i pontificis (segles X a XVII), entre els quals es troben per exemple cartes de poblament inèdites com les d’Almenar (1147) i Gimenells (1173); peces úniques com la de la capitulació de Cardona, l’última fortalesa a entregar-se a l’exèrcit de Felip V (18 de setembre del 1714); documentació de l’exili austriacista a Viena o sobre la revolució liberal i les guerres carlines al XIX. Al llarg de la història familiar, membres dels Desvalls van arribar a ser ministres del rei, cavallers en terres de Lleida, militars al servei dels Àustria, herois de la Guerra de Successió, nobles il·lustrats, carlins, senadors o mecenes.

tracking