SEGRE

PUBLICACIONS LLIBRES

El mecenes Antoni Gelonch mostra la visió de les dones sobre l'art

Amb reflexions d’un centenar de creadores

El mecenes Antoni Gelonch presenta ‘100 dones. Inspiracions creatives’ dilluns al Museu de Lleida.

El mecenes Antoni Gelonch presenta ‘100 dones. Inspiracions creatives’ dilluns al Museu de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què existeixen tan poques reflexions sobre art escrites per dones? El col·leccionista d’art i mecenes lleidatà Antoni Gelonch (Lleida, 1956) es va fer aquesta pregunta quan va comprovar que la majoria de gravats de la seua col·lecció estan firmats per homes, encara que les dones també treballaven als tallers. Això el va portar a pensar que als estudis escrits sobre art havia de passar el mateix. I tenia raó. Una investigació de pràcticament set anys ha donat com a resultat el llibre 100 dones. Inspiracions creatives (Viena Edicions), que presentarà aquest dilluns a les 19.00 hores al Museu de Lleida en un acte conduït per la periodista de SEGRE Anna Sàez.

El volum consta de cent cites sobre art d’un centenar de dones artistes o creadores i, a partir d’aquí, Gelonch, a més d’una nota biogràfica introductòria, ofereix una reflexió sobre la seua aportació a l’art, la seua trajectòria o transcendència. El llibre comença amb l’escriptora francesa Madeleine de Puisieux (1720-1798) i acaba amb el moviment d’artistes feministes nord-americanes Guerrilla Girls, fundat a Nova York el 1985.

Una selecció que s’inicia al segle XVIII, amb la Il·lustració, i acaba en els nostres dies. Gelonch ha escrit el seu primer llibre passats els seixanta anys i ha “buscat cites que m’interpel·lessin, que m’ajudessin a la reflexió”. Ho ha fet intentant recollir testimonis d’arreu del món, des de països com l’Iran (Samira Makhmalbaf) fins a Suïssa (Pipilotti Rist), passant per Sud-àfrica (Marlene Dumas), sense deixar de banda Catalunya (Carmen Laforet). Ha procurat barrejar noms coneguts i desconeguts i fins i tot reflexions d’artistes contemporànies com Patti Smith, “de la qual no sabia que havia escrit sobre art”.

tracking