SEGRE

SANT JORDI 2018BLOGS LITERARIS ?MADE IN LLEIDA?CANALS DE YOUTUBE MÉS POPULARSRECOMANACIONSRECOMANACIONS

'Booktubers', els nous lectors

Cada vegada són més els joves que comparteixen l’afició per la lectura a la xarxa, amb ‘vídeo-reptes’ i ressenyes mensuals || Una comunitat de ‘youtubers’ que volen arribar a un públic “diferent”

‘Booktubers’, els nous lectors

‘Booktubers’, els nous lectorsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les editorials van ser les primeres que van veure el potencial d’aquesta comunitat de millennials que utilitzava les xarxes socials per intercanviar recomanacions literàries i quan van adonar-se de la popularitat d’alguns dels vídeos, van començar a oferir-los les seus novetats de forma gratuïta. Res més lluny de sentir-se pressionats per compartir bones ressenyes, els booktubers també parlen dels llibres que menys els han agradat.

“Mai m’han obligat a parlar bé d’un llibre pel fet de cedir-me’l, ni m’han posat pegues de cap tipus. Si no m’agrada el que llegeixo, ho dic”, explica la lleidatana Lorenna Santiveri, coneguda a la xarxa com Los libros de Lorenna, que compta amb un blog literari propi i un canal de YouTube que suma més de 1.000 seguidors.

Quan va començar a penjar vídeos a internet?

Vaig obrir el canal fa dos anys perquè coneixia gent de la comunitat de blogs literaris que van començar a passar-se a YouTube i creia que jo podria aportar una visió diferent dins del món dels booktubers. Tots van començar a parlar dels mateixos llibres i fer les mateixes crítiques, de manera que em vaig proposar demostrar que no tots els aficionats a la lectura som iguals: hi ha altres obres menys conegudes que també val la pena llegir.

Algunes editorials els regalen llibres per ressenyar. Això els fa sentir pressionats quan donen la seua opinió?

Hi ha editorials que envien novetats literàries, tot i que la major part de la meua col·lecció són llibres que jo mateixa he comprat. Mai m’han obligat a parlar bé d’un llibre pel fet de cedir-me’l, ni m’han posat pegues de cap tipus. Intento ser sincera i si no m’agrada el que llegeixo, ho dic.

Què suposa tenir 1.100 persones que veuen els seus vídeos?

Mai hauria pensat que tanta gent veuria els meus vídeos. Vaig començar a pujar vídeos per recordar amb el pas del temps quins llibres m’havien agradat més.

Poques persones comparteixen a Youtube la seua afició pels llibres. Com es va convertir en booktuber?

Fa poc més d’un any em vaig adonar que els youtubers tenien molta tirada, per això vaig obrir un canal i vaig començar a gravar vídeos en què feia reptes i parlava una mica de tot. Al cap de poc em vaig cansar de buscar sempre la moda a la xarxa, així que vaig reciclar el contingut del canal i el vaig adaptar al que més m’agrada: la lectura. Ara faig ressenyes, wrap ups i altres.

Es guanya diners amb aquest passatemps?

Has de tenir moltes visualitzacions per guanyar una mica de diners, per això la majoria de booktubers només pugem vídeos per intercanviar opinions sobre llibres. Es tracta d’un passatemps que normalment es compagina amb els estudis o amb la feina.

Quins consells donaria als futurs crítics literaris a la xarxa?

Que tinguin moltes ganes i il·lusió perquè al principi els resultarà complicat parlar sols al davant d’una càmera. Però que sàpiguen que és normal posar-se nerviós o equivocar-se al parlar. Si continuen sentint-se incòmodes no passa res, poden obrir-se un blog.

‘Booktubers’, els nous lectors

‘Booktubers’, els nous lectorsSEGRE

‘Booktubers’, els nous lectors

‘Booktubers’, els nous lectorsSEGRE

tracking