SEGRE

GUARDONS LITERATURA

Javier Marías i Luis Bagué, Premis de la Crítica

Per la novel·la d’espionatge ‘Berta Isla’ i el poemari ‘Clima Mediterráneo’

L’escriptor i membre de la Reial Acadèmia Espanyola Javier Marías.

L’escriptor i membre de la Reial Acadèmia Espanyola Javier Marías.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El novel·lista Javier Marías per Berta Isla i el poeta català Luis Bagué Quílez per Clima mediterráneo van ser guardonats ahir amb els Premis de la Crítica que atorguen anualment els crítics literaris als millors llibres de narrativa i poesia. El ponent del jurat José María Pozuelo va assenyalar que Berta Isla (Alfaguara) és una “novel·la de gran altura en el context de la narrativa europea i suposa una continuació de l’arc obert a Tu rostro mañana, de la qual hereta alguns personatges”.

Pozuelo va afegir que la novel·la de Marías “se serveix del gènere de l’espionatge per fer baixar el lector a les profunditats de la condició humana i amb el seu original estil combina reflexió i acció, al qual afegeix moments lírics per entrar en grans assumptes universals com l’amor, els secrets, la impenetrabilitat de l’altre o la falta d’ètica de les clavegueres de l’Estat”.

Itàlia posarà en marxa els primers premis de la crítica agafant com a model els espanyols

L’escriptor i acadèmic Javier Marías (Madrid, 1951) estava situat al capdavant dels favorits d’aquest any per a un guardó que ja va aconseguir el 1992 amb Corazón tan blanco. La novel·la guanyadora d’aquest any és la quinzena de Marías i transcorre entre els anys 1969 i 1995, protagonitzada per Berta Isla i el seu marit, Tomás Nevinson, que es converteix en espia.

El premi de poesia en llengua castellana per a Luis Bagué Quílez mostra una obra que camina entre allò políticament incorrecte amb referents de pintures rupestres, les xarxes socials, Velázquez, Don Quixot, el toro d’Osborne o l’alta velocitat i inclou una visió reflexiva i escèptica del món.

D’altra banda, Neria de Giovanni, presidenta de l’Associació Internacional de Crítics Literaris, va anunciar que l’any que ve posarà en marxa a Itàlia els primers premis de la crítica d’aquest país agafant com a model el de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris, per a la qual cosa va convidar el president, Ángel Basanta, que col·labori en l’organització.

En llengua gallega els premiats van ser Emma Pereira per Bibliópatas i fobólogos i Lupe Gómez en poesia per Camuflaxe (Camuflaje). Pel que fa a llengua basca, els guardonats van ser Aingeru Espaltza per Mendi-joak (mal d’altura) i Luis Garde pel llibre de poesia Barbaroak baratzean (bàrbars al jardí).

María Guasch i Zoraida Burgos, guardonades en llengua catalana ? Els Premis de la Crítica van atorgar els guardons en la categoria de llengua catalana, en narrativa, a Els fills de Llacuna Park, de María Guasch i, en poesia, a Convivència d’aigües de Zoraida Burgos.Guasch va ser guardonada per una història en la qual una jove professora de llengua en una presó reconeix entre les internes una dona i Zoraida Burgos ho va ser per un llibre que rescata tota l’obra en un sol volum.

tracking