SEGRE

Vila: "Sixena em va plantejar un conflicte entre les lleis catalanes i els jutges"

Santi Vila aten els mitjans després de comparèixer davant del jutge d'Osca.

Vila: "Sixena em va plantejar un conflicte entre les lleis catalanes i els jutges"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura de la Generalitat Santi Vila ha assegurat avui que la seua negativa a tornar a l’Aragó els béns del Monestir de Sixena dipositats en el Museu de Lleida li va plantejar un "conflicte" entre les lleis catalanes i les resolució judicial que el comminava a entregar-los.

Vila ha fet aquestes manifestacions als mitjans de comunicació després de comparèixer davant de la titular del Jutjat d’Instrucció núm. 3 d’Osca com a investigat per presumptes delictes de prevaricació administrativa i desobediència, els mateixos imputats al seu successor en el càrrec, Lluís Puig, a Bèlgica, fugit de la justícia espanyola.

L’exresponsable polític, que ha respost a les preguntes del seu advocat, del fiscal i del jutge però no a les del representant legal de l’Ajuntament de Sixena, ha assegurat "assumir responsablement" les decisions que va adoptar, encara que ha lamentat no haver aconseguit un acord de gestió amb Aragó.

Segons ha explicat, l’acord polític, al qual es va oposar a Catalunya ERC, no va ser assolit, "i lamentablement la via judicial és la que s’ha anat imposant". Ha insistit que la voluntat del seu departament era complir les resolucions judicials, però ha afegit tot seguit que les lleis de Patrimoni i de Museus de Catalunya són per als consellers de Cultura de caràcter "imperatiu i vinculant". En qualsevol cas, ha admès que tornaria a prendre les mateixes decisions, ja que "qualsevol conseller de Cultura es veuria en l’obligació de fer-ho". "Aquestes decisions -ha afegit- no eren discrecionals, i jo podia haver prevaricat si arbitràriament hagués actuat en el sentit contrari", en al·lusió a la seua "vinculació" a la legislació catalana de patrimoni.

Vila ha admès que el litigi de Sixena ha estat una qüestió "molt instrumentalitzada" políticament, però també molt sentimentalitzada i molt emocional per a Aragó i per a Catalunya, i s’ha mostrat convençut que "en un país tan modern i avançat com és Espanya, hauria d’eludir-se sempre que les qüestions delicades acabin en els tribunals".

En resposta a una pregunta en relació amb si era conscient que en complir amb lleis de Catalunya desobeïa les espanyoles, l’exconseller s’ha limitat a afirmar que "creia" que "si no ha passat alguna cosa en les últimes hores, la legislació catalana és legislació espanyola".

Per la seua part, el representant legal de l’Ajuntament de Sixena, Jorge Español, ha assegurat que les manifestacions exculpatòries de Vila "no se sostenen dempeus", ja que el Tribunal Constitucional i la Sala de Conflictes del Tribunal Suprem van dictaminar que la competència que prevalia era la sentència que va ordenar la devolució dels béns.

Segons el seu parer, Vila, per a qui no ha demanat mesures cautelars en no comportar els delictes imputats penes de presó, "ha desobeït implícitament aquests dos alts tribunals, que són els que van dir que davant del conflicte plantejat, l’òrgan competent era el Jutjat de Primera Instància núm. 1 d’Osca."

tracking