SEGRE

LITIGI MUSEU DE LLEIDA

Vila diu que va complir “en part” l’ordre judicial d’entregar l’art

L’exconseller, acusat de desobediència i prevaricació, va declarar a Osca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura Santi Vila va declarar ahir als jutjats d’Osca que sobre el cas Sixena “es va fer tot el que es podia fer”, amb referència a l’ordre de la jutge d’entregar a l’Aragó els 53 conjunts d’art que es conservaven als magatzems del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i les quaranta-quatre del Museu de Lleida. En aquest sentit, va recordar que l’ordre judicial es va complir “parcialment” ja que es van traslladar a l’Aragó les obres d’art que es trobaven al MNAC.

Amb les obres del Museu de Lleida, tanmateix, va reconèixer que es va trobar davant d’un conflicte entre uns requeriments judicials i l’obligat compliment de la llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegien la unitat de la col·lecció. Va explicar que ell va atendre les normes catalanes en matèria patrimonial i de llei de museus: “Són dos lleis que vinculen i justifiquen”, va ressaltar, acompanyat de l’advocat Juan Segarra.

L’exconseller al·lega davant de la jutge que es va complir la legalitat catalana i espera que s’arxivi el cas

Vila va declarar durant mitja hora al jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca i va respondre a les preguntes de la fiscalia i de la jutge però es va negar a contestar les preguntes de l’acusació particular, representada per l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español. Vila declarava com a investigat acusat pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació. L’exconseller espera que la jutge acabi arxivant el cas contra ell i el seu successor, Lluís Puig, perquè creu que van ajustar la conducta a dret. Lamentablement, tanmateix, va afegir que “el conflicte s’ha polititzat i judicialitzat per interessos externs a l’àmbit cultural i de patrimoni”. Val a recordar que també estava citat a declarar Lluís Puig, que el va succeir en el càrrec i que ara es troba a Brussel·les arran de la situació política que viu Catalunya. Puig no va anar a declarar. Abans que Vila van arribar als jutjats l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, amb el seu advocat, Jorge Español, com a acusació particular.

Demanaran una ordre de detenció per a Puig, absent al ser a Bèlgica? Segons Español, els arguments de Vila “no se sostenen” perquè la competència per executar la sentència no era de la Generalitat sinó de la jutge d’Osca i per tant “ha desobeït els tribunals de manera rebel”. Pel que fa a Puig, investigat per desobediència, Español va dir que avui demanaran al jutjat que emeti una ordre de detenció al no haver-s’hi presentat. Per la seua part, Salillas, preguntat per si es consideraven guanyadors, va dir que “la victòria és que les obres hagin tornat Sixena” i que les acusacions contra Vila i Puig són “danys col·laterals”. Per la seua part, el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va dir en aquest sentit que és just que els exconsellers “compareguin davant d’un jutge i assumeixin les responsabilitats judicials de qualsevol índole corresponents”.

tracking