SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Un 13% més de visites a la Seu Vella després d'aturar-se el 2017

Preveuen licitar les obres de restauració del monument abans de finals d’any

Reunió ahir del consell general del Turó de la Seu Vella de Lleida, presidit per l’alcalde, Àngel Ros.

Reunió ahir del consell general del Turó de la Seu Vella de Lleida, presidit per l’alcalde, Àngel Ros.HERMÍNIA SIRVENT

Creat:

Actualitzat:

Durant els cinc primers mesos d’aquest any, el Turó de la Seu Vella de Lleida ha rebut més de 42.600 visitants, xifra que suposa un 13,3% més que en el mateix període de l’any passat, i un baló d’oxigen després de la frenada experimentada durant l’últim trimestre del 2017. En aquest sentit, la Seu Vella va tancar l’any lleugerament per sobre dels 85.000 visitants, un miler menys que el 2016. Aquestes xifres es van donar a conèixer ahir després de les reunions del comitè executiu i del consell general del consorci del Turó, presidides per l’alcalde, Àngel Ros, acompanyat pel delegat de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell. Aquest va reconèixer l’impacte negatiu de la situació política a Catalunya en l’últim terç de l’any en les xifres de visites i activitats al Turó. En aquest sentit, tant Borrell com Ros van manifestar la seua confiança a comptar el més aviat possible amb conseller de Cultura.

El clima polític també va afectar les previsions d’obres de restauració al monument. De fet, havien de començar durant l’últim trimestre de l’any després de les actuacions a les cobertes del claustre, la façana i Porta dels Apòstols i el templet superior del campanar. En conjunt, una mica més de dos milions d’euros. Ros i Borrell van anunciar la previsible licitació de les obres abans de finals d’any a través de l’Incasòl. El diputat del PP per Lleida José Ignacio Llorens va destacar ahir que una esmena als Pressupostos Generals aprovats al Congrés dimecres suposarà 300.000 euros addicionals als anunciats en el seu dia pel ministeri de Cultura per a la Seu Vella (400.000), encara que en realitat aquesta xifra total es desglossa en 100.000 per aquest 2018 i els 300.000 restants per al 2019.

D’altra banda, el comitè executiu va aprovar la liquidació del pressupost del 2017, que es va saldar amb un resultat positiu de 21.387 euros. Ros va destacar que dels 727.953 euros d’ingressos, un 41% (299.279 €) va ser generat pel mateix monument. En un altre ordre, Borrell va comentar que confien traslladar la campana Mònica a Alemanya per restaurar-la abans de l’estiu, després d’un dictamen tècnic del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

Jordi Savall, al juny a la nau central, i Sau a les ‘Nits d’Estiu’ Jordi Savall, al capdavant del conjunt Hespèrion XXI, serà la gran estrella musical de la celebració el 12 de juny del centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monument Nacional. Savall actuarà a la nau central en un concert per al qual des d’avui poden comprar-se les entrades anticipades (12 €) a www.tincticket.com. A la taquilla costaran 15 €. La commemoració comptarà també amb conferències de tres historiadors: el 29 de maig, Restauració de monuments, a càrrec d’Ignacio González-Vara (Universitat de Castella-la Manxa); el 5 de juny, La Seu Vella i la societat lleidatana, a càrrec de Manuel Lladonosa; i el 12 de juny, A 100 anys de la declaració de la Seu Vella, de caserna a monument, a càrrec d’Immaculada Lorés. D’altra banda, la gira de trenta anys de Sau formarà part ea juliol del cartell de Nits d’Estiu amb un concert davant el pont llevadís.

tracking