SEGRE

ESPECTACLES

Cartell estel·lar per a diverses generacions en una nova edició del Primavera Sound

Els responsables asseguren que "el Primavera ha assolit el seu objectiu de ser un festival transgeneracional"

Cartell estel·lar per a diverses generacions en una nova edició del Primavera Sound

Cartell estel·lar per a diverses generacions en una nova edició del Primavera SoundEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La generació de fidels seguidors que fa 18 anys que acudeix al Primavera Sound té subratllat en roig al calendari el 31 de maig, dia en què actuaran Björk i Nick Cave, però els més joves "ni tan sols no els coneixen i la seua il·lusió és veure a Migos i A$AP", segons el codirector del Primavera, Alberto Guijarro.

"El Primavera ha assolit el seu objectiu de ser un festival transgeneracional", ha afegit en una entrevista el responsable d’un esdeveniment que juga en la divisió d’honor dels festivals mundials.

Les xifres ho avalen: 257 artistes, 311 actuacions, 15 escenaris dins del Parc del Fòrum de Barcelona i set més fora, 60.000 assistents diaris durant les tres jornades centrals i prop de 200.000 metres quadrats atapeïts de música des de primera hora de la tarda del 31 de maig fins la matinada del 3 de juny.

El festival sembla no tenir sostre: cada any augmenta el pressupost, que aquest any ja s’acosta als 14 milions d’euros, i ven tots els abonaments amb molta anterioritat.

Però el que més satisfà Guijarro és haver aconseguit ser el festival de referència per a diverses generacions: "Els 'indies’que ens segueixen des del principi han entès que no ens podem quedar ancorats allà, que la música negra i l’electrònica també han de tenir el seu espai perquè d’allà surten les propostes més innovadores que estan calant entre els joves".

En aquesta línia, Guijarro inclou Migos i A$AP, però també recomana no perdre’s a altres bandes menys coneguts al nostre país com Jorja Smith, Majid Jordan i Vagabon.

"Els que estem posats en això estem emocionat perquè estem veient una altra vegada coses fresques, interessants i amb actitud, que vénen principalment del r and b, del hip-hop i del trap, sobretot des dels Estats Units", assenyala Guijarro.

Aquesta escena tindrà un lloc predominant al festival, encara que també hi haurà espai per a propostes més pròpies del Primavera de sempre, com Arctic Monkeys, The National, Lorde i Belle and Sebastian.

Però el Primavera és de marges amplis i naturalesa flexible, com demostra l’última sorpresa del programa: la incorporació d’Amaia, guanyadora d’Operación Triunfo (OT) i representant d’Espanya en Eurovisió.

Un anunci que ha aixecat polèmica a la xarxa, amb detractors odiant OT i admiradors recordant que Amaia va fer en l’Acadèmia versions d’Arcade Fire, C. Batussa, Rosalía i Neutral Milk Hotel.

Una altra mostra de la diversitat de l’oferta del Primavera és Jane Birkin, que retrà homenatge a Gainsbourg al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, al mateix festival on també actuarà la filla d’ambdós, Charlotte Gainsbourg, per la qual cosa no es descarta alguna col·laboració sorpresa entre ambdues.

L’Auditori del Fòrum, que l’any passat va acollir Rosalía i Raül Refree, aquest any s’inaugura amb una altra revelació nacional: Maria Arnal i Marcel Bagés.

No obstant això, aquest any divendres i dissabte no hi haurà concerts en aquest espai perquè està sent remodelat i la seua programació es desplaçarà a l’altre auditori, el que és seu de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Una altra novetat és el nou local de música electrònica que es col·locarà on abans estava l’Hidden Stage i l’ampliació de l’espai per al ball del Primavera Bits, amb tres escenaris i més zona de platja on donar-se un bany i menjar paella.

Un lloc a l’altre costat del pont que creua el riu Besòs, on l’ambient relaxat i intel·lectual d’alguns dels concerts del Primavera es transforma en festa per tot l’alt i molts turistes.

El Primavera té un percentatge alt de públic estranger, que l’any passat va ser de més de la meitat, una circumstància que els organitzadors celebren perquè mostra la seua rellevància internacional, però que no volen que tanqui les portes al públic local, per la qual cosa aquest any han instaurat un descompte del 16 % per als habitants de Barcelona.

A més, es podrà disfrutar del Primavera a la Ciutat, que reuneix desenes d’activitats gratuïtes, com la jornada d’obertura al Fòrum, la festa de clausura en el CCCB i la música en directe durant tot el mes de maig a diversos barris.

"És complicat créixer dins del Fòrum", explica Guijarro, que aquest any ha aconseguit augmentar de 60.000 a 63.000 persones l’aforament amb modificacions a les sortides d’emergència, però té poc marge, per la qual cosa estén els tentacles per la ciutat, sempre en difícil equilibri entre la massificació i la qualitat.

tracking