SEGRE

LITERATURA FESTIVAL

Lleida, una “ciutat ideal” per escriure i llegir novel·la negra

El Segre de Negre culmina amb la participació d’una vintena d’escriptors

Una vintena d’autors van participar ahir a la jornada central del festival El Segre de Negre a Lleida.

Una vintena d’autors van participar ahir a la jornada central del festival El Segre de Negre a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Lleida és una “ciutat ideal” per escriure i per llegir novel·la negra. Així ho va sentenciar ahir la lleidatana Marta Alòs en el transcurs d’un dels diversos col·loquis literaris de la jornada central del festival El Segre de Negre. L’autora d’Ulls maragda, novel·la que arranca amb l’aparició del cadàver d’una jove becària de la Universitat de Lleida, va valorar a més la peculiaritat de la boira de la capital del Segrià, “ideal per assassinar i per amagar-te”. Això sí, Alòs va haver de competir en morts, cadàvers i investigacions policíaques amb altres autors del gènere negre i criminal, en alça en els últims anys, que van vendre els seus llibres en una intensa jornada literària a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La periodista de SEGRE Anna Sàez va presentar una tertúlia amb Marta Alòs al costat de Francesc Puigpelat (La pista d’una morta), Ramona Solé (Instint de supervivència), Salvador Balcells (Els crims del convent) i Jordi Agut (L’últim defensa). El director executiu de SEGRE, Juan Cal, va conduir un altre col·loqui amb autors com Pep Coll, el valencià Jordi Juan i les barcelonines Montse Espallargas i Susana Hernández. A la tarda estava prevista la participació d’autors com Rafa Melero, Montse Sanjuan i el canari Alexis Ravelo, guanyador del prestigiós premi Hammett el 2013 per La estrategia del pequinés, entrevistat per l’escriptor i crític literari Sebastià Bennasar.

El territori com a escenari criminal, a debat

El territori com a escenari criminal d’una novel·la negra va centrar un dels debats d’El Segre de Negre. Per al valencià Jordi Juan (Cenicienta en llamas) “l’elecció d’un territori ja marca l’argument d’una història”. Pep Coll va anar més lluny i va destacar “la importància del personatge, fruit també del seu propi paisatge”.

Una vintena d’autors van participar ahir a la jornada central del festival El Segre de Negre a Lleida.

Una vintena d’autors van participar ahir a la jornada central del festival El Segre de Negre a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

tracking