SEGRE

CULTURA ART

Dallas compra per 500.000 dòlars una taula de Sixena que volia el Museu de Lleida

Una taula del retaule major de Sixena va ser comprada al novembre per un museu de Dallas per prop de 500.000 dòlars a una galeria de Madrid que, al seu torn, l’havia adquirit al juny en una subhasta a Berna per uns 120.000 €. El Museu de Lleida va ser l’única entitat pública a reconèixer-la i va intentar adquirir-la a la ciutat suïssa. Aragó no va licitar.

L’equipament lleidatà, única institució a reconèixer-ne l’origen i Aragó no va licitar.

L’‘Adoració dels Reis Mags’ és un oli sobre taula de pi de 155,5 per 130,5 centímetres.

L’‘Adoració dels Reis Mags’ és un oli sobre taula de pi de 155,5 per 130,5 centímetres.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Meadows Museum de Dallas ha fet créixer els seus fons i exposarà la taula Adoració dels Reis Mags (segle XVI), originària de l’antic retaule major del monestir de Sixena –i desapareguda durant més d’un segle–, després d’un rocambolesc periple en el qual la galeria madrilenya Caylus hauria guanyat uns 300.000 € en tot just cinc mesos. El Museu de Lleida va ser l’única institució pública a adonar-se de l’origen de l’obra i va intentar comprar-la, tot i que al final la sala privada li va guanyar la partida econòmica. El museu dels EUA va comprar l’obra al novembre a la fira d’art Tefaf de Nova York, per “al voltant de mig milió de dòlars”, segons fonts de Caylus, que no van precisar la xifra exacta, la qual cosa al canvi, superaria els 420.000 euros. Aquesta firma madrilenya havia adquirit la peça tan sols uns mesos abans, al juny, a la subhasta de la galeria Stuker de Berna (Suïssa) on –procedent d’un col·leccionista privat– es va vendre per uns 140.000 francs suïssos (uns 120.000 €). Després de la compra l’hauria restaurat. Per tant, amb la transacció, gairebé se’n va quadruplicar el preu. Això sí, encara no s’han fet públiques les condicions de l’operació.

El Meadows és un important museu centrat en l’art espanyol que va obrir el 1965, després que l’empresari i filantrop Algur H. Meadows donés el 1962 a la Universitat Metodista la seua col·lecció de pintures espanyoles i fons. Es dóna la circumstància que a la subhasta original suïssa, la peça va sortir a la venda amb el subtítol “pintura italianitzant”. Per això, pocs es van adonar que, en realitat, era una obra de Sixena de la qual no se sabia res des de feia un segle. Però el Museu de Lleida sí. “Els nostres conservadors la van reconèixer, vam ser l’única institució catalana i espanyola que la vam identificar. Vam licitar per la peça amb el suport dels patrons del Museu, però lamentablement vam perdre la subhasta de Berna”, va admetre Josep Giralt, director del Museu. També per a Caylus era la seua “hipòtesi principal”. Des de la DGA, no en van advertir la procedència, malgrat que una vegada revelada, l’associació Acció Pública per a la Defensa del Patrimoni Aragonès (Apudepa) va instar a adquirir-la “però no per més import que l’última transacció” (amb referència a la suïssa).

Tant fonts de la DGA com de Caylus van confirmar “que no hi va haver cap moviment” en aquest sentit. Val a recordar que l’antic retaule major de Sixena és avui dispers després de vendre’s a peces (més d’una trentena) a antiquaris i col·leccionistes. L’Adoració en concret, el 1908 ja no era al monestir, segons diversos experts. El Museu de Lleida conserva dos taules i dos fragments de predel·la. L’intent de compra lleidatà deixa clar que el Museu està atent a les oportunitats del mercat. Giralt, convençut que “els museus han de tenir una política clara d’adquisicions”, es va mostrar agraït a les institucions per la predisposició a ajudar en la compra. Com a curiositat, la suma de les principals adquisicions del Museu des de la inauguració fa una dècada suposa una xifra similar a l’import que Dallas va pagar per l’Adoració dels Reis Mags.

PRINCIPALS COMPRES DEL MUSEU DE LLEIDA

2007

  • Sant Antoni Abat: Escultura en pedra adquirida al Metropolitan de Nova York a través del MNAC. Segle XIV. Exposició permanent. 1.700 euros. 
  • Fragment de predel·la amb Sant Jaume i Sant Tomàs: Fragment d’un retaule, segurament del taller de Bartomeu de Robió. Segle XIV. Exposició permanent. 100.000 €

  • 2008

    • Crist beneint: Fragment de relleu d’un sepulcre. Segle XIV. Comprat per part de la Generalitat. Es va dipositar al monestir de Poblet. 7.000 euros.

  • 2009

    • Fragment de retaule de Sant Andreu: Atribuït a Bartomeu de Robió. Procedent de Castelló de Farfanya. S. XIV. Comprat per la Diputació. Sales de reserva. 85.000 euros.
    • Fragment de retaule de la Resurrecció: De Pere Garcia de Benavarri. Segle XV. Comprat per la Diputació. Entregat a Aragó per ordre judicial. 22.000 euros.

  • 2010

    • Fragment de guardapols: Representa Sant Roc. Obra de Pere d’Espallargues. S. XV. Procedent d’Enviny. Comprat per la Diputació. Sala de reserva. 4.000 €.

  • 2011

    • Mare de Déu de les Avellanes: Escultura gòtica. Segle XIV. Adquirida per la Generalitat. Exposició permanent. 130.000 €.
    • Taula renaixentista: De Joanot de Pau. Segle XVI. Comprat per la Generalitat. Sales de reserva. 9.192 €.

  • 2015

    • Arqueta amatòria: Monestir de Bellpuig de les Avellanes. Segle XV. Comprada per la Generalitat. Exposició permanent. 11.000 €.

  • 2017

    • Ceràmica lleidatana: Col·lecció de 24 peces. Segle XVII. Comprada per la Generalitat. En breu, a l’exposició permanent.
    • Safata: Ceràmica. Segle XVII. Comprada per la Diputació. En breu, a l’exposició permanent. 8.000 €.

  • tracking