SEGRE

FESTIVALS TEATRE

La falta de pressupost amenaça el futur de l'Esbaiola't

Crida a les institucions, sobretot a la Diputació, per incrementar-lo

Un dels espectacles de carrer de l’edició passada del festival Esbaiola’t, a Esterri d’Àneu.

Un dels espectacles de carrer de l’edició passada del festival Esbaiola’t, a Esterri d’Àneu.ORIOL RIART

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival de Teatre de les Valls d’Àneu, Esbaiola’t, va tancar el cap de setmana passat l’onzena edició amb l’assistència d’unes 6.000 persones, un gran èxit de públic, segons l’opinió dels organitzadors, la companyia teatral La Baldufa. Tanmateix, malgrat que es tracta d’“una de les millors edicions dels últims anys”, la formació lamentava ahir que l’increment de la qualitat del certamen no va lligat a un augment de pressupost, la qual cosa podria posar-ne en perill la continuïtat de cara a propers anys. Una crida destinada sobretot a la Diputació de Lleida (vegeu el desglossament).

En aquest sentit, fonts de la companyia van assenyalar que el “festival se sustenta gràcies a l’esforç i el voluntariat de molta gent”. Per això estimen que l’Esbaiola’t necessita “un augment d’uns 60.000 euros per afrontar les pròximes edicions i no morir d’èxit”. Aquest increment es destinaria sobretot a millorar els serveis, “perquè els visitants puguin gaudir del festival amb millor qualitat, seguretat i tranquil·litat”. Es referien bàsicament a “personal per atendre el públic, material tècnic, lavabos als espais d’actuació o millores de les mesures de seguretat i d’assistència mèdica”.

Actualment el festival compta amb una important bossa de voluntaris “però haurien de professionalitzar-se per millorar la qualitat del servei”. En aquest sentit, des de La Baldufa admetien “cert desgast” a causa dels esforços d’organització, coordinació, gestió i direcció artística, que suposa destinar al certamen pràcticament una persona en exclusiva durant gairebé mig any.

Pressupost de 100.000 euros L’Esbaiola’t compta amb un pressupost de 101.000 euros. D’aquests, el 30% procedeix de la venda d’entrades; el 21,5 per cent de l’ajuntament d’Esterri; el 20% de la Generalitat; el 12,5 per cent de 73 comerciants de la zona; el 6% del consell comarcal del Sobirà i el 10 per cent, de la Diputació. És per això que els membres de La Baldufa feien ahir una crida a les institucions a millorar la dotació, però sobretot a la corporació provincial “perquè el festival té impacte econòmic i cultural a tota la província”. També es plantegen el patrocini privat.

tracking