SEGRE

LITERATURA CERTÀMENS

Reunió d''assassins' de Franco per la Setmana del Llibre

Albert Villaró i Joan-Lluís Lluís protagonitzaran una trobada l’11 de setembre

Antich, Joan-Lluís Lluís i Villaró, a Estamariu, a la primera trobada d’‘assassins’ de Franco.

Antich, Joan-Lluís Lluís i Villaró, a Estamariu, a la primera trobada d’‘assassins’ de Franco.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’11 de Setembre és des del 2012 una diada d’un marcat to reivindicatiu. Aquest any, la Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà del 7 al 16 de setembre, aprofitarà també la coincidència amb la Festa Nacional de Catalunya per recordar amb diversos llibres i activitats els fets que van tenir lloc el passat 1 d’octubre.

A més, ha programat una trobada d’assassins literaris de Franco. Sota el títol Matar Franco de llibre en llibre, l’escriptor andorrà nascut a la Seu d’Urgell Albert Villaró i el també novel·lista i articulista Joan-Lluís Lluís, de Perpinyà, al sud de França, parlaran de les seues respectives ucronies, El sindicat de l’oblit i Jo soc aquell que va matar Franco (Premi Sant Jordi 2018), dos novel·les que des de perspectives molt diferents aborden l’assassinat del dictador. Ara bé, en el que sí que coincideixen les dos és en els efectes que produeixen i és que aquesta política-ficció literària permet que el lector es plantegi tota una sèrie d’escenaris hipotètics impossibles, però que suggereixen realitats alternatives al franquisme que va viure Espanya durant quaranta anys.

En realitat, aquesta no és la primera ocasió en què aquests dos escriptors protagonitzen un cara a cara sobre les seues novel·les. Es van estrenar el passat 30 de juny a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, a l’Alt Urgell, en un acte organitzat per Òmnium Cultural de l’Alt Urgell i moderat pel filòsof Xavier Antich, davant de l’antenta mirada dels frescos romànics del temple.

L’escenari no va ser casual. Estamariu és el municipi en el qual Lluís situa la captura del general Franco, concretament al davant de l’església parroquial. D’altra banda, Villaró hi té una casa, en la qual s’han forjat moltes de les històries de les seues novel·les i a més Estamariu també apareix a El sindicat de l’oblit. Fins i tot, Antich té vincles familiars amb la localitat. Així que la trobada va esdevenir també una oportunitat perquè Lluís es “disculpés” davant de les famílies d’Estamariu que haguessin pogut sentir-se ofeses amb la novel·la, encara que es tractés únicament d’una ficció literària.

La següent trobada va tenir lloc el passat dia 5 d’agost, a Das, en el marc de la segona jornada del Festival Literari Transfronterer. Aquí els dos autors van tornar a conversar sobre la fantasia que Franco hagués mort durant la contesa.

tracking