SEGRE

LITERATURA PRESENTACIONS

Novetats amb segell propi

Joan Margarit busca l’origen de la seua poesia a ‘Per tenir casa cal guanyar la guerra’ || Sergi Pàmies relata les absències a ‘L’art de portar gavardina’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos noms propis de la literatura catalana, i amb arrels lleidatanes, van coincidir ahir presentant les seues respectives novetats a Barcelona. D’una banda, el poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) busseja entre els seus records d’infantesa, adolescència i primera joventut a la recerca de l’origen dels seus poemes a Per tenir casa cal guanyar la guerra (Proa), que l’editor, Josep Lluch, va considerar el seu “primer llibre narratiu d’envergadura en prosa”. La intenció del llibre és comprendre el motiu pel qual uns records determinats es mantenen presents, durs i lluminosos. L’únic punt de partida escrit és un diari de la seua mare que explica la nit en què va nàixer Margarit en una ocupada Sanaüja el 1938, així com un paper que va recrear amb la seua mare sobre la seqüència de domicilis pels quals van viure. Així, comença amb imatges d’una “Catalunya pobra”, però feliç, a casa de la seua àvia paterna a Sanaüja: “No hi ha el menor símptoma d’una infantesa desgraciada ni infeliç, no podia; em van donar a menjar patates bullides”. L’obra “no deixa de ser la història de per què un és així, i pot tenir interès per a algú a qui no importi gens ni mica la poesia”, va afegir el Premio Nacional de Poesía 2008.

Per la seua part, Sergi Pàmies relata al seu nou llibre de contes, L’art de portar gavardina (Quaderns Crema), sobre “les absències” dels pares i de l’amor, així com la distància que es va produint amb els fills. En un dels relats, Pàmies s’aproxima a la Transició a través de la figura dels seus pares, Gregorio López Raimundo i la lleidatana Teresa Pàmies. Va explicar que fa un retrat descriptiu de l’energia d’aquell moment, sense reivindicació ni nostàlgia, però que evita la “reducció ignorant” que es vol transmetre avui. També va recordar que la seua mare li deia que “allò que es viu és susceptible de literatura”, expressió que en el seu moment no entenia però que ara li veu tot el sentit.

Màrius Torres, al nou disc de GuillaminoEl músic barceloní Pau Guillamet, més conegut com Guillamino, va llançar ahir a Spotify el tema Cançó, una adaptació de l’últim poema que va escriure el poeta lleidatà Màrius Torres, com a avenç del seu nou treball discogràfic, Fra Júpiter, gestat al monestir de Poblet, amb mescles d’El Petit de Cal Eril, i que presentarà al Mercat de la Música de Vic el dia 14.

tracking