SEGRE

ESNOTICIA

Tàrrega, laboratori de creació artística

En el llegat de Jordi Duran en els seus anys al festival destaca el programa de Suport a la Creació, que aquest any presenta 12 obres, i el postgrau de creació en arts de carrer

Els ‘Hippos’ de Zum-Zum van meravellar els més petits.

Els ‘Hippos’ de Zum-Zum van meravellar els més petits.X.S./S.T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Duran acaba aquest 2018 la seua etapa al capdavant de la direcció artística de FiraTàrrega. El seu relleu es decidirà al novembre després d’obrir un concurs públic a què almenys s’han presentat quatre candidats.

Duran és el director artístic de FiraTàrrega des del 2011, distribuïts en dos mandats de quatre anys. En el seu llegat destaca el programa de Suport a la Creació i el postgrau de creació en arts de carrer, que impulsa FiraTàrrega al costat de la Universitat de Lleida (UdL). Així, ara el certamen no és només un mercat i aparador d’arts escèniques sinó que és molt més, un laboratori de creació artística que durant tot l’any acull interessants projectes en fase de construcció que els professionals de FiraTàrrega acompanyen i guien amb els seus coneixements. Un bon exemple d’això és la proposta itinerant de Silere, companyia formada per l’actriu lleidatana Maria Capell al costat d’Andrea Paz. Precisament tant una com l’altra són exalumnes del postgrau de FiraTàrrega i de la UdL. Capell i Paz proposen, amb Proyecto X, una reflexió dels usos de l’espai públic, tan reivindicat i qüestionat des de l’1 d’octubre passat amb la celebració del referèndum per a l’autodeterminació de Catalunya. Ho fan de forma lúdica amb una desena de gegants i enormes cubs metàl·lics inflables amb què interactuen amb el públic i posen el centre de la ciutat en un estat d’emergència. Aquest és un dels 12 espectacles que formen part del programa de Suport a la Creació aquest 2018.

Un altre exemple és l’extravagant i trencadora proposta de Johan Fisherman, #moneyforfree, amb la qual, mitjançant la provocació i la interpel·lació directa al públic, fa reflexionar sobre el sentit d’aquesta societat sotmesa al culte als diners. Fisherman presenta, de forma espontània i en diferents punts de la ciutat, el seu projecte d’investigació entorn de la manipulació, la postveritat i la defensa de l’activisme davant la passivitat. També destaca el debut de la companyia Emilia Gargot, formada per un col·lectiu d’artistes nascut del seu pas pel postgrau de creació d’arts de carrer, amb ZH o 36 milions d’anys a 120/km.

tracking