SEGRE

ART JORNADES

"La Petite Galerie de Lleida va ser decisiva"

Antoni Llena, un dels artistes conceptuals més rellevants de Catalunya, va presentar la seua primera mostra a la sala de Jaume Magre i Roser Ferran || Commemoració demà del 50 aniversari

Exposició ‘Forma-Consum’ de Leandre Cristòfol a la Petite Galerie el 1976.

Exposició ‘Forma-Consum’ de Leandre Cristòfol a la Petite Galerie el 1976.LLORENÇ MELGOSA/MUSEU D’ART JAUME MORERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La Petite Galerie va ser decisiva per a mi.” Així de contundent es va mostrar ahir a SEGRE Antoni Llena (Barcelona, 1942), un dels artistes conceptuals més rellevants de Catalunya, que demà participarà en la jornada per commemorar el 50 aniversari d’aquesta sala d’art avantguardista de Lleida (vegeu el desglossament). I és que va ser precisament en l’espai afavorit pel desaparegut activista cultural Jaume Magre i la seua dona, Roser Ferran, on va exposar per primera vegada. Era el 1968 i va ser considerat un revolucionari. Tanmateix, encara que sembli increïble, la vergonya i la timidesa van tenir molt a veure. “Jo portava unes escultures en una caixa i quan vaig arribar allà em van semblar horribles, així que, com que no sabia què fer, vaig dibuixar les ombres i vaig exposar només les ombres de les escultures. Aquest acte va ser considerat una fita de l’inici de l’art conceptual en aquest país”, va explicar. “En certa manera era un desvergonyiment, però en realitat va ser fruit d’una gran timidesa i una vergonya molt gran, fet de forma inconscient i sense cap pretensió”, va reconèixer. “Va ser una fita, però el millor de tot això és que hi havia una galeria que ho permetia”, va explicar. “El món aconsegueix certes dosis d’irresponsabilitat i Jaume Magre i Roser Ferran van donar ales als joves. Ara, la Petite Galerie està als llibres d’història de l’art.”

I és que, malgrat la curta vida de la sala (1968-1976) es va convertir en una glopada d’aire fresc per a l’art d’avantguarda, no només a Lleida, també a Catalunya. Així ho recorda Sílvia Gubern. La seua intervenció el 1968 a la Petite Galerie va ser considerada la primera performance a Catalunya, en un moment en què aquestes iniciatives encara no existien. “Ho recordo amb molt afecte, sobretot el senyor Magre i la seua dona, i el que va suposar de descentralització de Barcelona una sala com aquella”, va explicar Gubern a SEGRE. Els dos tancaran la jornada en una taula redona en la qual participaran també Maria Josep Balsach, artista i companya d’Àngel Jové, primer director de la sala, i Mary Coma, responsable del llegat Coma Estadella.

El Museu Morera organitza una jornada amb especialistes Amb motiu del 50 aniversari de la creació de la Petite Galerie, el Museu d’Art Morera ha previst per a demà a la tarda una jornada commemorativa d’homenatge. Començarà a les 17.45 h i, a les 18.00 h, sota el lema Els mags Jaume Magre i Roser Ferran o l’aventura de la Petite Galerie, l’arquitecte i catedràtic d’Història de l’Art Frederic Vilà impartirà una conferència sobre el significat de l’activitat de la sala a la Lleida de postguerra. A les 18.45 hores el doctor en Història de l’Art i responsable de l’estudi i la difusió de l’art a la postguerra del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Àlex Mitrani, impartirà la conferència Els anys de la Petite Galerie: temps de canvis, sobre el context artístic nacional i internacional d’un dels primers espais d’art contemporanis alternatius catalans. Posteriorment, a les 19.30 hores, Mitrani serà també l’encarregat de moderar la taula redona.

tracking