SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Aniversari reivindicatiu al Museu per l''operació Sixena'

Les entitats de Lleida reviuran l’11-D vinent el polèmic trasllat de l’art

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A falta de quaranta dies per al primer aniversari de l’episodi “històric” que va suposar l’11 de desembre de l’any passat l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per emportar-se les obres d’art en litigi de Sixena –en una operació facilitada per la intervenció estatal de la Generalitat en virtut de l’article 155–, la plataforma d’entitats culturals de Lleida està ultimant un programa d’actes per recordar el proper 11-D aquella trista jornada. Això sí, la portaveu de la plataforma, Maria Jesús Llavero, va assegurar ahir SEGRE que “no volem que sigui una commemoració, sinó una reivindicació i defensa del Museu”.

La idea és la d’una concentració popular, oberta a tots els que vulguin participar-hi, que se celebraria la tarda de l’11 de desembre vinent, a la plaça al costat de l’edifici del Museu de Lleida, a l’estil de la que la plataforma va organitzar el juliol del 2016 i que va reunir gairebé un miler de persones. A diferència de l’operació policial de l’any passat, que es va desenvolupar des de primera hora de la matinada i fins passat el migdia, amb desenes de guàrdies civils al museu i els mossos assetjant l’Illa de la Maternitat, l’acte d’aquest primer aniversari durarà entorn d’una hora, el temps necessari perquè cada entitat cultural protagonitzi alguna activitat (des de castellers o ball fins a pintura) i es llegeixi un manifest que també s’està preparant. “La idea és treure a l’exterior del Museu de forma simbòlica el que va passar dins i reafirmar que no abaixarem els braços, continuarem defensant ara el retorn d’aquestes obres a Lleida, ja que estan a Sixena en dipòsit i encara no hi ha una resolució ferma”, va afirmar Llavero.

Presentaran un llibre amb les fotos inèdites de la càrrega de les obres Els responsables del Museu de Lleida estan ultimant un llibre gràfic que repassarà les més de deu hores que va durar l’operació policial, amb fotografies inèdites de tot el que va ocórrer a l’interior de la pinacoteca. Val a recordar que el Museu va contractar un fotògraf per documentar tota l’operació del trasllat de les obres en litigi. La presentació del llibre serà segurament l’acte estrella de la jornada d’aniversari, que culminarà a l’exterior de l’edifici, amb la prevista projecció sobre la façana d’un vídeo sobre aquells fets.

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.LLEONARD DELSHAMS

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.

Càrrega dels Mossos a la rambla d’Aragó contra manifestants.LLEONARD DELSHAMS

tracking