SEGRE

MúSICA

Jorge Drexler brilla en uns repartits Latin Grammy que confirmen a Rosalía

Jorge Drexler brilla en uns repartits Latin Grammy que confirmen a Rosalía

Jorge Drexler brilla en uns repartits Latin Grammy que confirmen a RosalíaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’elegància i la veu poètica de Jorge Drexler han brillat aquest divendres en uns repartits Latin Grammy, on l’uruguaià es va emportar tres premis, inclosos els de cançó i enregistrament de l’any, i on l’espanyola Rosalía va confirmar, amb dos guardons, l’eco internacional del seu fenomen.

El fi elogi a les noves tecnologies de "Telefonía" va donar a Drexler, establert a Espanya des de fa més de dos dècades, els gramòfons a cançó i enregistrament de l’any, mentre que el seu disc "Salvavidas de hielo" va completar el triplet en aconseguir la distinció al millor àlbum de cantautor.

"Jo ja no sé què dir, estimats amics meus", va dir visiblement emocionat i sorprès sobre l’escenari.

Drexler es va acordar amb afecte de la seua família ("m’aguanten tantes coses, tantes hores fos...", va recordar) i del desaparegut productor i enginyer Ernesto 'Neto’ García, que va gravar el seu disc "Salvavidas de hielo".

"Que visqui Iberoamèrica, que visqui la música iberoamericana, que visqui Borges, que visqui Pessoa, que visqui la cúmbia, que visqui el reggaeton, tot. Anem a dalt", va tancar.

L’espanyola Rosalía, el brasiler Noi Buarque, el mexicà Luis Miguel, el porto-riqueny Víctor Manuelle i l’argentina Claudia Montero van formar el nombrós grup d’artistes que avui han aconseguit dos Latin Grammy.

La fusió de flamenc i gènere urbà de Rosalía, una de les sensacions de la temporada, va aconseguir els premis a millor cançó alternativa i millor fusió/interpretació urbana, ambdues per "Malamente".

"Gràcies a totes les dones de la indústria que m’han ensenyat que es pot perquè gràcies a elles sóc aquí", va afirmar la jove després d’esmentar grans figures com Lauryn Hill, Björk o Kate Bush.

Luis Miguel va donar la sorpresa en emportar-se el guardó a l’àlbum de l’any amb "México por siempre", encara que el públic de la gala va rebre amb decepció que el cantant no hagués acudit a l’esdeveniment.

Malgrat que partia com a gran favorit amb vuit nominacions, l’estrella colombiana J Balvin es va haver de conformar amb un sol gramòfon daurat: el de millor àlbum de música urbana per "Vibres".

"(Gràcies a) tots els que estan representant aquest gènere, que hem lluitat tant, que de vegades ha estat una mica discriminat, però aquí continuem lluitant i demostrant que hi ha gent amb molt talent", va afirmar Balvin.

"Valorin la nova sang que ve perquè som el futur de la música (...). És hora de crear noves llegendes", va indicar.

"Fent història", van exclamar en la seua actuació Marc Anthony, Will Smith i Bad Bunny en donar el tret de sortida a la cerimònia amb la bilingüe "És ric".

Acompanyat per Natalia Lafourcade, Mon Laferte i El David Aguilar, Jorge Drexler va comandar un "all-star" de cantautors per oferir una deliciosa "Telefonia".

I Carlos Vives es va envoltar dels també colombians Monsieur Periné per a una d’acolorida "Hoy tengo tiempo", que va portar la festa als passadissos del MGM Grand Garden Arena de Las Vegas (EE .UU.).

El viatge dels Latin Grammy per la diversitat músical d’Iberoamèrica també va fer escala a Puerto Rico de la mà de Kany García i la seua balada "Per sempre".

Va ser, a més, una nit de contrastos sobre l’escenari, ja que es va passar del so tradicional mexicà de Banda Los Recoditos al ritme urbà i sensual del boricua Ozuna.

Un dels moments més esperats de la nit era la presentació de J Balvin, que va tenir com a introducció a la mexicana Carla Morrison entonant pràcticament a les fosques "Vibres".

A continuació, el de Medellín va abordar "Ambient" amb una singular posada en escena, més vistosa que espectacular, dominada per plàstics reflectors i efectes lluminosos multicolor.

Rosalía, la segona artista amb més nominacions, va desplegar un devastador espectacle, meitat flamenc, meitat urbà, per defensar el seu èxit "Malamente". Vestida completament de blanc, l’espanyola va triomfar amb una actuació ambientada en una joieria, amb tocs rojos i daurats en l’escenografia, i amb una part estesa de la cançó inspirada en ball flamenc.

Víctor Manuelle va deixar detalls de salsa en "Quiero tiempo", i la joveníssima Ángela Aguilar, de quinze anys, va emocionar amb la seua versió de "La Llorona".

L’energia de Nicky Jam va comptar amb l’impuls de J Balvin i Steve Aoki a "X" i "Jaleo", abans que Mannà, premi Persona de l’Any 2018, abordés els seus èxits "En el muelle de San Blas", "Labios compartidos" i "Clavado en un bar".

La connexió colombiana-nord-americà de Sebastián Yatra i Halsey va donar pas al porto-riqueny Bad Bunny, que literalment va calar foc a l’escenari amb impactants temes com "Chambea" o "Sóc pitjor".

La veu sensible de l’espanyol Pablo Alborán amb "No vaya a ser" i la colombiana Karol G, guanyadora del Latin Grammy a millor nou artista, amb una de sexi "Mi cama" van llançar el tancament a la nit.

tracking