SEGRE

PATRIMONI BALANÇ

Gairebé 2,5 milions de visites al romànic

La declaració el 2000 de les nou esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Unesco va doblar el nombre de visitants anuals || Portes obertes per commemorar el 18 aniversari

Visitants ahir a Sant Climent de Taüll, en la jornada de portes obertes per celebrar l’aniversari.

Visitants ahir a Sant Climent de Taüll, en la jornada de portes obertes per celebrar l’aniversari.CENTRE DEL ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conjunt de nou esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni Mundial de la Unesco l’any 2000 ha rebut des d’aleshores i fins al 31 d’octubre d’aquest any un total de 2.435.207 visitants. L’any passat van ser 147.176 i en els deu primers mesos d’aquest 2018 han estat 121.152 persones les que s’han atansat a conèixer o revisitar aquests temples. Tenint en compte que l’any 2000 es van registrar gairebé 74.000 visitants i en el següent exercici ja es van multiplicar fins a més de 124.000 persones, és evident que la declaració de la Unesco va suposar des d’aleshores un autèntic revulsiu del turisme cultural per a la zona, en la qual actualment gaudeixen d’uns altres dos segells patrimonials de la Unesco.

S’ha de recordar que, a banda del romànic, l’1 de desembre del 2015 la festa de falles del Pirineu –que se celebra al juny i al juliol a la Vall de Boí i l’Alta Ribagorça– va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, en una candidatura transpirinenca que engloba aquestes festes del foc també als dos Pallars, la Val d’Aran, Andorra i el sud de França; i que l’octubre passat, la Vall de Boí va rebre la certificació de la Unesco de destinació Starlight, dins del conjunt de municipis que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes.

Per tot plegat, ahir va tenir lloc una jornada de portes obertes en el conjunt de temples romànics per celebrar el divuitè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial. Més de 160 persones van aprofitar l’ocasió per visitar Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d’Erill la Vall, entre altres esglésies. Per avui dissabte s’ha organitzat una jornada commemorativa dels tres “patrimonis” des de l’ermita de Sant Quirc de Durro, amb una visita guiada a partir de les 16.30, una conferència sobre la festa tradicional de falles a càrrec de l’historiador i fallaire Èric Iglesias (17.30) i observació d’estrelles amb l’astrònom Kiko Herrero.

tracking