SEGRE

UNIVERSITAT ACTIVITATS

La UdL ajorna la inauguració i retalla una exposició de l'1-O

Crítiques dels autors de les fotos sobre la jornada del referèndum a Lleida

Les fotos de gran format de l’exposició es van acabar de col·locar ahir als claustres del Rectorat.

Les fotos de gran format de l’exposició es van acabar de col·locar ahir als claustres del Rectorat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Havia d’inaugurar-se avui a les 11.00 i estar exposada fins al 29 de març al Rectorat de la Universitat de Lleida, però l’exposició U: Per 14 fotògrafes i fotògrafs de Lleida, amb imatges de gran format sobre la jornada del referèndum de l’1-O a Lleida, es veurà a penes durant quinze dies i avui s’estrenarà amb la presència de només alguns dels fotògrafs participants, que ahir no van estalviar crítiques a aquest canvi d’última hora, amb acusacions de censura encoberta que també es van multiplicar a les xarxes socials. L’oficina de premsa de la UdL va informar al matí que la inauguració oficial quedava anul·lada i que les 28 imatges podrien veure’s fins al 21 de desembre, quan a la convocatòria enviada tot just un dia abans figurava el 29 de març com a data final de la mostra fotogràfica. A la tarda, Joan Biscarri, vicerector d’activitats culturals, va assegurar tanmateix que la inauguració s’havia “ajornat fins dilluns vinent” per una qüestió de salut que l’obliga a viatjar avui a Barcelona. Pel que fa a la retallada, Biscarri va assenyalar que “era una barbaritat quatre mesos, en lloc d’una exposició semblaria una decoració”, i va afegir que “no organitzem mai mostres amb una durada tan llarga”. Per la seua part, el rector, Roberto Fernández, va confirmar l’ajornament de la inauguració “per motius de salut” de Biscarri; va assenyalar que “el 90% de les exposicions que organitza el vicerectorat duren un mes”; i va negar qualsevol acte de censura perquè “seria estúpid pensar que autoritzo una exposició per després autocensurar-la”.

Autors de les fotos com Jordi V. Pou, Toni Prim i el cap de fotografia de SEGRE, Lleonard Delshams, van mostrar sorpresa absoluta i van criticar la decisió. “Les fotos no en tenen la culpa, si a algú li cou el que mostren, té un greu problema i hauria de fer-s’ho mirar”, va dir Pou. “No entenc aquesta por davant de fotos que en molts casos ja han estat publicades; em sap greu que la UdL no sigui més valenta i tingui por d’aquestes coses”, va comentar Prim. Delshams va recordar que “es va començar a organitzar al setembre i és molt estrany que el dia abans es retalli sense explicació oficial”. D’altra banda, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la UdL va anunciar a Twitter amb el hashtag #UdLCensura que mantenien la convocatòria inaugural per avui.

Una mostra amb 28 imatges de catorze professionals de la fotografia de Lleida

Una de les imatges que formen part de l’exposició. ITMAR FABREGAT L’exposició col·lectiva U: Per 14 fotògrafes i fotògrafs de Lleida presenta vint-i-vuit imatges en gran format captades per catorze professionals de la fotografia durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Entre els fotògrafs participants, tres del diari SEGRE: Lleonard Delshams, Itmar Fabregat i Amado Forrolla, i altres com Llorenç Melgosa, Toni Prim, Hermínia Sirvent o Jordi V. Pou. La mostra, que ahir s’acabava de col·locar amb les imatges penjades als passadissos que envolten els dos claustres de l’edifici del Rectorat, posa de manifest no només la realitat que recullen les instantànies sinó també els sentiments que, com milers de persones, van experimentar els catorze autors de les fotos durant aquella llarga jornada.

tracking