SEGRE

CINEMA

'El reino' i 'Campeones', favorites per als Goya

'El reino' i 'Campeones', favorites per als Goya

'El reino' i 'Campeones', favorites per als GoyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"El reino", de Rodrigo Sorogoyen, amb 13 nominacions, seguida de prop per "Campeones" de Javier Fesser, amb onze, s’han posicionat com a favorites per a la 33 edició dels Premis Goya que se celebrarà el proper 2 de febrer a Sevilla, ha anunciat aquest dimecres l’Acadèmia de Cinema.

L’actriu Rossy de Palma i l’actor i director Paco León han estat els encarregats de llegir els noms dels finalistes, seleccionats entre un total de 151 candidats, en un acte celebrat aquest matí a la seu de l’Acadèmia, davant del seu president, Mariano Barroso, i una notària.

La pel·lícula inspirada en la trama Gürtel i el cas Bárcenas competeix en les principals categories, entre elles, millor pel·lícula, director, guió original, muntatge i actor protagonista per a Antonio de la Torre, que com ja és habitual, fa doblet en ser considerat també per "La noche de 12 años" d’Álvaro Brechner.

També "Campeones" aspira al Goya a millor pel·lícula, direcció i guió original. Javier Gutiérrez està nominat com a actor protagonista i Gloria Ramos, una de les actrius amb discapacitat que participen en ella -dóna vida al personatge de "Collantes" -, com a actriu revelació.

Les altres cintes en lliça en la categoria principal, millor pel·lícula, són "Carmen y Lola", una opera prima d’Arantxa Echevarría que ha aconseguit igualar en opcions (8 candidatures) a "Todos lo saben", dirigida per l’oscaritzat cineasta iranià Asghar Farhadi i també aspirant a millor pel·lícula.

Al costat d’elles, "Entre dos aguas", d’Isaki Lacuesta, la guanyadora de la Concha de Oro al passat Festival de Sant Sebastià, que també aspira a millor direcció.

"Quién te cantará", de Carlos Vermut, s’ha quedat fora en aquestes categories però suma set nominacions en total. Les seues tres actrius protagonistes són nominades: Najwa Nimri com a protagonista, Eva Llorach com a actriu revelació i Natalia de Molina en la categoria d’actriu de repartiment.

Nimri competirà amb Penélope Cruz ("Todos lo saben"), Lola Dueñas ("Viaje al cuarto de una madre") i Susi Sánchez ("La enfermedad del domingo"), mentre que el Goya al millor actor protagonista se'l disputaran, al costat de Gutiérrez i Antonio de la Torre, uns altres dos pesos pesants: Javier Bardem ("Todos lo saben") i José Coronado ("Tu hijo").

En un any en el qual més d’un terç de les 151 pel·lícules presentades han estat 'operas primas', destaca el fet que tres de les quatre finalistes en aquesta categoria són dones: Arantxa Echevarría per "Carmen y Lola", Andrea Jaurrieta per "Ana de dia" i Celia Rico per "Viaje al cuarto de una madre", a més de César Esteban Alenda per "Sin fin".

La gala d’entrega dels Goya se celebrarà el proper 2 de febrer a Sevilla. Serà la segona vegada que aquests premis s’entreguin fora de Madrid, després que l’any 2000 viatgessin a Barcelona.

Silvia Abril -per primera vegada- i Andreu Buenafuente -per tercera- exerciran de mestres de cerimònia. Buenafuente va presentar les gales de la 24 i 25 edició i amb aquesta última va aconseguir el seu rècord d’audiència, més de 4,5 milions d’espectadors.

L’únic premi que ja té nom és el Goya de Honor 2019 que anirà a parar a Narciso "Chicho" Ibáñez Serrador, creador de pel·lícules de culte del cinema de gènere com ¿Quién puede matar a un niño?" i "La residencia, referència per a tota una generació de cineastes.

tracking