SEGRE

MÚSICA PERSONATGES

Truqui, l''home orquestra' de la Seu, estrena el primer disc

El popular músic de la ciutat compta amb una trajectòria de més de 50 anys

El popular músic de la Seu d’Urgell Joan Ribolleda ‘Truqui’, de 66 anys, amb el primer disc a punt.

El popular músic de la Seu d’Urgell Joan Ribolleda ‘Truqui’, de 66 anys, amb el primer disc a punt.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Festes populars, àpats d’empresa, esdeveniments familiars..., no hi ha esdeveniment social a la Seu d’Urgell i comarca que no hagi comptat en alguna ocasió amb la música de Joan Ribolleda, conegut popularment com Truqui. Més de cinquanta anys de trajectòria musical d’un intèrpret de la Seu que, amb seixanta-sis anys, estrena el primer disc, Truqui, l’home orquestra, que presentarà demà a la sala Sant Domènec. Ribolleda va recordar que el seu primer contacte amb la música va ser a l’època de l’institut, a la tuna, i al grup del seu germà, Los Trucos, d’aquí el nom artístic amb què tots el coneixen a la Seu.

Mentre feia la mili al Sàhara, “vaig tocar per als sergents i els oficials a la banda de la Legió”. Des d’aleshores no ha parat, “viatjant i tocant fins i tot amb grups d’Alemanya, Holanda, Anglaterra o Andorra”, explica. I música “per a tots els gustos”, sobretot cançons populars catalanes i espanyoles, d’estils ben diferents, entre els quals el rock.

Totes són versions a excepció d’un blues compost per ell mateix que va batejar com El blues del mechero, que interpreta a tots els bolos amb l’ajuda d’un encenedor. És capaç de tocar alhora la bateria, el baix i la guitarra mentre canta, per això l’anomenen l’home orquestra. Confessa que “la música m’ha canviat l’horari, em fico al llit a les 8 del matí i aprofito per veure la sortida del sol, i m’aixeco cap a les 5 de la tarda”. Un fenomen popular a la ciutat que dóna gràcies a la música: “No he parat mai de tocar, he treballat molt.”

Demà, a la sala Sant Domènec La sala Sant Domènec de la Seu acollirà demà a les 20.00 hores la presentació de Truqui, l’home orquestra, un àlbum produït per Nitíssimo Records, un segell de dos joves de la ciutat que li van proposar al músic l’enregistrament. Ribolleda es va mostrar entusiasmat amb el projecte, “una recompensa a aquests últims anys de treball”, en què ha començat a estudiar solfeig. De moment, se n’han editat 200 còpies, a 10 euros. La directora de RàdioSeu, Marta Pujantell, presentarà l’acte, amb l’escriptor Joan Obiols i amb actuació final del mateix Truqui.

tracking