SEGRE

LLIBRES PRESENTACIÓ

La princesa asteca de Toloriu

Imma Tubella s’inspira en la llegenda d’aquest poble del Pirineu per a la seua nova novel·la || ‘A cavall del vent’, amb l’última descendent de Moctezuma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptora Imma Tubella (Bisbal d’Empordà, 1953) s’ha inspirat en la llegenda de la princesa asteca de Toloriu, la suposada última descendent de Moctezuma que va viure en aquest poble del Pirineu de Lleida al segle XVI, per teixir la història de la seua segona novel·la, A cavall del vent (Columna), que va presentar ahir a Barcelona. La tradició oral a l’Alt Urgell apunta que el capità Joan Grau, baró de Toloriu, va ser un dels homes que van ajudar Hernán Cortés en la conquesta de Mèxic a començaments del segle XVI i que, d’allà, va tornar a Toloriu amb Xipahuatzin, filla de l’emperador asteca en persona Moctezuma. Tubella va assegurar que la investigació històrica ha sigut una peça clau per a aquest llibre, ja que abans de posar-se a redactar va llegir una setantena de títols i es va documentar durant un any. Això sí, l’autora va recordar que A cavall del vent és ficció, encara que va assenyalar que “a l’Arxiu d’Índies està documentat que Juan de Grado i María de Grado van travessar l’Atlàntic amb el conquistador Hernán Cortés fins a Barcelona. Aquests noms correspondrien a Joan de Grau, baró de Toloriu, i Xipahuatzin, que havia estat batejada amb el nom de María”. Per a la novel·la, Tubella ha creat quatre personatges molt diferents amics de la princesa asteca: una criada índia, un noble occità, un escribà i una dona de la Cerdanya considerada una bruixa, que atansen el lector a l’univers de Xipahuatzin, als seus gustos, sentiments, costums i creences.

Segona obra publicada sobre Xipahuatzin en quatre anys? A cavall del vent és la segona novel·la publicada en els últims quatre anys amb la princesa asteca Xipahuatzin de protagonista. A finals del 2014, el mexicà Jorge Soler va publicar Ese príncipe que fui (Alfaguara), amb una trama entre realitat i ficció basada que la jove princesa va donar a llum un nen, la descendència del qual arribaria fins al segle XXI, amb un personatge anomenat Kiku Grau convertit en membre de l’alta burgesia de Barcelona. A la façana de l’església de Toloriu, una inscripció indica que allà va ser enterrada María Moctezuma l’any 1537.

tracking