SEGRE

CULTURA

'Roma' fa història i es converteix en la primera obra en espanyol que aspira a l’Oscar com a millor pel·lícula

Suma en total 10 candidatures

'Roma' fa història i es converteix en la primera obra en espanyol que aspira a l'Oscar com a millor pel·lícula

'Roma' fa història i es converteix en la primera obra en espanyol que aspira a l'Oscar com a millor pel·lículaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Roma", d’Alfonso Cuarón, ha fet avui història en convertir-se a la primera obra en espanyol que aconsegueix la nominació com a millor pel·lícula en els Òscar, i va sumar un total de deu candidatures, les mateixes que "La favorita", de Yorgos Lanthimos, les rivals a batre a la gala del 24 de febrer.

L’estatueta a millor pel·lícula la disputaran "Infiltrat en el KkKlans", "Black Panther" -la primera cinta de superherois que aconsegueix aquest reconeixement-, "Bohemian Rhapsody", "La favorita", "Green Book", "El vici del poder", "Roma" i "Ha nascut una estrella".

Les candidatures de "Roma" són a millor pel·lícula (Cuarón figura com productor), millor director (Cuarón), millor actriu (Yalitza Aparicio), millor actriu de repartiment (Marina de Tavira), millor pel·lícula de parla no anglesa, millor fotografia (Cuarón), millor guió (Cuarón), millor disseny de producció, millor edició de so i millor mescla de so.

És la desena pel·lícula de parla no anglesa que obté la nominació en la categoria reina. Les anteriors van ser "la gran il·lusió", "Z", "els emigrants", Crits i murmuris, "El carter (i Pablo Neruda) "La vida és bonica"; "Tigre i drac", "Cartes des d’Iwo Jima" i "Amor".

Cuarón, en la seua segona nominació com a millor director (ja va resultar guanyador amb "Gravity"), es veurà les cares amb Spike Lee ("Infiltrat en el KkKlans"), Pawel Pawlikowski ("Cold War"), Yorgos Lanthimos ("La favorita") i Adam McKay ("El vici del poder").

"Roma", després del seu imponent registre d’avui, té gran part de les paperetes per triomfar com a millor pel·lícula de parla no anglesa, un espai on bregarà amb "Cafarnáum" (Líban), "Cold War" (Polònia), "Obra sense autor" (Alemanya) i "Un assumpte de família" (Japó).

El triomf de "Roma" també passa per ser la primera obra de Netflix que s’emporta la nominació com a millor pel·lícula. Un altre títol de la companyia, "La balada de Buster Scruggs", dels germans Joel i Ethan Coen, es va fer amb tres candidatures més.

Per la seua part, la debutant mexicana Yalitza Aparicio lluitarà per l’Òscar a la millor actriu juntament amb Glenn Close ("La bona esposa"), Olivia Colman ("La favorita"), Melissa McCarthy ("Podràs perdonar-me algun dia?") i Lady Gaga ("Ha nascut una estrella"), nominada a més a la millor cançó per "Shallow".

Un apartat en el que la cantant es veurà les cares amb "All the Stars", tema central de "Black Panther" i èxit d’aquest any de Kendrick Lamar.

Una altra mexicana, Marina de Tavira es mesurarà en el camp de millor actriu de repartiment per "Roma" amb Amy Adams ("El vici del poder") Regina King ("El blues de Beale Street"), Emma Stone i Rachel Weisz, ambdues per "La favorita".

Precisament "La favorita", l’altra gran aspirant, es postula en els camps de millor pel·lícula, millor director (Lanthimos), millor actriu (Olivia Colman), millor actriu de repartiment (Emma Stone i Rachel Weisz), millor fotografia, millor vestuari, millor muntatge, millor disseny de producció i millor guió.

Altres títols amb grans possibilitats són "Ha nascut una estrella" i "El vici del poder", amb vuit candidatures cada una, en tant que "Black Panther" va culminar la seua jornada històrica amb un total de set nominacions, la majoria de caràcter tècnic.

"Infiltrat en el KkKlan", de Spike Lee, es va emportar sis nominacions, i tant "Bohemian Rhapsody" com "Green Book" van firmar cinc candidatures cada una. A més, "First Man" i "El retorn de Mary Poppins" en van obtenir quatre.

L’accent espanyol tindrà protagonisme també en el camp de millor actor gràcies a la presència de Viggo Mortensen ("Green Book"), que competirà amb Christian Bale ("El vici del poder"), Rami Malek ("Bohemian Rhapsody"), Bradley Cooper ("Ha nascut una estrella") i Willem Dafoe ("Van Gogh, a les portes de l’eternitat").

És la tercera nominació per a Mortensen després de les de "Promeses de l’est" i "Capità Fantastic".

Com a millor actor de repartiment, el duel queda establert entre Mahershala Ali ("Green Book"), Adam Driver ("Infiltrat en el KkKlans"), Sam Elliott ("Ha nascut una estrella"), Richard E. Grant ("Podràs perdonar-me algun dia?") i Sam Rockwell ("El vici del poder").

Mentre que en l’apartat d’animació hi haurà un interessant duel entre "Increïbles 2", "Illa de gossos", "Mirai, Ralph trenca Internet" i "Spider-Man: Un nou univers",

I Espanya no se’n va de buit gràcies a la irrupció de "Madre", de Rodrigo Sorogoyen, en la categoria de millor curtmetratge.

Allà competirà amb "Detainment", "Fauve", "Marguerite" i "Skin".

tracking